FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moguće novo vještačenje u "slučaju Riječke banke"?

RIJEKA, 15. svibnja 2006. (Hina) - Sudski vještak, koji je obaviovještačenje u "slučaju Riječke banke", Ranko Gavrilović nepravomoćnoje osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, a ako bi presuda postalapravomoćna i ako bi predsjednik mjerodavnog suda pokrenuo postupaknjegova razrješenja, vještačenje u "slučaju Riječke banke" moralo bise ponoviti, a suđenje bi se moglo oduljiti.
RIJEKA, 15. svibnja 2006. (Hina) - Sudski vještak, koji je obavio vještačenje u "slučaju Riječke banke", Ranko Gavrilović nepravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, a ako bi presuda postala pravomoćna i ako bi predsjednik mjerodavnog suda pokrenuo postupak njegova razrješenja, vještačenje u "slučaju Riječke banke" moralo bi se ponoviti, a suđenje bi se moglo oduljiti.

U slučaju razrješenja sudskog vještaka Gavrilovića, novo bi vještačenje morao obaviti drugi sudski vještak, doznaje se danas s riječkog Županijskog suda.

Prema podacima koje je potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Gavrilović je u lipnju 2005. proglašen krivim za sklapanja štetnog ugovora te je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci. Štedbanci d.o.o., koja je kaznenu prijavu protiv Gavrilovića podnijela policiji još 1999., dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev od 3,6 milijuna kuna.

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu zbog određene uvjetne zatvorske kazne, a odluku po toj žalbi sud još nije donio.

Stalnog sudskog vještaka Ranka Gavrilovića imenovao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu koji jedini može i provesti postupak razrješenja, a jedan od razloga razrješenja može biti da je vještak pravomoćno osuđen zbog nekog od kažnjivih djela, pojasnio je glasnogovornik riječkog Županijskog suda sudac Zoran Sršen.

Pravomoćnost sudske odluke za sada ne utječe na suđenje, ali bi utjecalo ako bi sadašnji vještak na toj osnovi bio razriješen dužnosti stalnog sudskog vještaka, za trajanja suđenja.

Sudska istraga u "slučaju Riječke banke" počela je u ožujku 2002. nakon otkrića da je ta banka, nezakonitim poslovanjem pri trgovanju deviznim novcem, oštećena za oko 97 milijuna dolara.

Optužnica protiv šestero bivših djelatnika banke podignuta je u ožujku 2003., zatim je vraćena na doradu i ponovno podignuta krajem 2004.

Suđenje je počelo u travnju ove godine, na temelju oko 60.000 stranica spisa koje je prikupilo riječko Županijsko državno odvjetništvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙