FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedokinja u slučaju Riječke banke: U jesen 1998. panika u Odjelu deviznih sredstava

RIJEKA, 28. travnja 2006. (Hina) - Djelatnica Riječke banke, jedna oddanašnjih svjedokinja na suđenju u slučaju Riječke banke, JadrankaRužić izjavila je kako se sjeća panike koja je u rujnu ili listopadu1998. nastala na hodnicima Odjela deviznih sredstava, nakon čega suvoditeljice Odjela, optužene Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bile koddirektora Direkcije deviznih sredstava Milojka Tankosića, takođeroptuženoga, oko pola sata i na nešto ga upozorile.
RIJEKA, 28. travnja 2006. (Hina) - Djelatnica Riječke banke, jedna od današnjih svjedokinja na suđenju u slučaju Riječke banke, Jadranka Ružić izjavila je kako se sjeća panike koja je u rujnu ili listopadu 1998. nastala na hodnicima Odjela deviznih sredstava, nakon čega su voditeljice Odjela, optužene Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bile kod direktora Direkcije deviznih sredstava Milojka Tankosića, također optuženoga, oko pola sata i na nešto ga upozorile.

Sutkinja Ika Šarić inzistirala je na objašenjenju zašto su Vlah i Podobnik bile kod Tankosića, ali je Ružić kazala da tada nije znala o čemu je riječ, ali da sada zna da se radilo o deset milijuna dolara gubitka.

Svjedočenjem triju djelatnica bivše Riječke banke danas je nastavljeno suđenje optuženima za kažnjiva djela kojima je ta banka od 1997. do 2002., pri trgovanju deviznim novcem, izgubila oko 97 milijuna dolara. Optužni su, osim Tankosića, Podobnikove i Vlah, još i glavni diler Eduard Nodilo te predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić.

Svjedokinja Ružić također je ispričala je da je 2001. dobila reklamaciju jedne banke na tzv. običnu arbitražu, ali da ona i druge djelatnice nisu mogle pronaći pripadajući predmet. O tome su izvijestile Tankosića koji je nakon nekoliko dana donio "košuljicu" s predmetom. Nije znala je li ju pronašao kod glavnog dilera Nodila koji je dobivao najviše reklamacija ili dilerice Marijane Graberšnik.

Valerija Zoretić, također djelatnica Odjela deviznih sredstava, unosila je podatke i, kako je svjedočila, nije uočila nepravilnosti.

Svjedokinja Zlata Pičuljan, direktorica financijsko-računovodstvenog sektora navela je da predsjednik Uprave optuženi Štokić nije pokušavao utjecati na njezin rad, da je tražio detaljne analize poslovanja te da je, nakon otkrića gubitaka, nju odredio da vodi skupinu koja ih je istraživala.

Na knjiženja nije utjecao Borislav Perožić, kazala je te potvrdila njegove navode da je banka svaka tri mjeseca dostavljala Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) izvješća o izloženosti kreditnom riziku.

U jednom od tih izvješća navedeno je da je uvedeno poslovanje s Carr Futuresom i Swiss Financeom pri kojemu je Nodilo kasnije ostvarivao velike gubitke. Ružić je kazala da nije bila upoznata sa sadržajima ugovora s tim kućama, niti znala tko je vodio ugovorene račune.

Sutkinja Šarić pitala je kako je moguće da su gubici i upozoravajuća pisma iz 1999. i 2001. od nje sakriveni te je li o njima, s obzirom na posao koji je obavljala, trebala znati, a Ružić je odgovorila da ju je trebao obavijestiti mjerodavni član Uprave Anton Jurman, te da je to mogao učiniti i Perožić.

Suđenje se nastavlja u utorak, 2. svibnja, za kada je zakazano svjedočenje inspektorice unutarnje kontrole Banke Lidije Stipčić, dilera Aleksandra Turze, djelatnika nadzora HNB-a Mirka Tepuša, te Krste Jurića i Mladena Vukelića iz informatičke službe banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙