FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno suđenje za nezakonitosti u Riječkoj banci

RIJEKA, 26. travnja 2006. (Hina) - Na Županijskom sudu u Rijecidanas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv šesterooptuženih u "slučaju Riječke banke", a o nezakonitostima kojima je tabanka od 1997. do 2002. oštećena za oko 97 milijuna dolara svjedočilaje nekolicina osoba.
RIJEKA, 26. travnja 2006. (Hina) - Na Županijskom sudu u Rijeci danas je nastavljena glavna rasprava u postupku protiv šestero optuženih u "slučaju Riječke banke", a o nezakonitostima kojima je ta banka od 1997. do 2002. oštećena za oko 97 milijuna dolara svjedočila je nekolicina osoba.

Zbog nedolaska na raspravu zbog službenog puta ispričao se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je do otkrića afere 2002. bio član Nadzornog odbora (NO) Riječke banke (RB).

Za kažnjiva djela optuženi su bivši glavni diler banke Eduard Nodilo, bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić.

Danas je nastavljeno svjedočenje bivšeg člana Uprave Antuna Jurmana, a zatim je svjedočio Marinko Učur koji je do 2002. bio član NO-a, ali za gubitke, kazao je, nije znao. Svjedočio je i Mladen Šunjić koji je 1999., kad je u banku prispjelo anonimno pismo upozorenja o gubitcima, bio predsjednik NO-a i direktor Državne agencije za sanaciju banaka. Šunjić je kazao da je znao za anonimno pismo, ali da ga je Štokić bio izvijestio da je proveden nadzor te je o gubitcima saznao nakon otkrića afere.

Irena Šunić bila je voditeljica i direktorica pravnih poslova u banci, a sada radi u Erste & Steiermarkische bank (ESB). Šunić je potvrdila da je ona parafirala nacrte ugovora između Riječke banke i novčarskih kuća Carr Futuresa i Swiss Financea 1996., ali da ne zna točno jesu li to bili nacrti ili prevedeni prijedlozi ugovora. Na temelju tog nacrta Štokić je 1997. potpisao ugovor s dvjema novčarskim kućama, a Nodilo ostvario najveći dio gubitka. Šunić je kazala da nije ni parafirala ni vidjela te ugovore. Na upit sutkinje Ike Šarić navela je da su izvanredni otkaz nakon otkrića gubitaka dobili Nodilo, Podobnik, Vlah te direktorica sektora Sredstava Jacinta Brusić, ali je odbila odgovoriti je li i Brusić odgovorna za gubitke.

Kazala je da je naknadu štete od ESB-a tražio jedan mali dioničar. Riječ je o gubitku malih dioničara koji je nastao kad je država, nakon afere, Riječku banku prodala ESB-u, a gubitak je nadoknađen smanjenjem temeljnog kapitala. To je uzrokovalo gubitak polovice dionica malih dioničara. RB je nakon toga dokapitalizirana, smanjen je udio malih dioničara, ESB je pripojen Riječkoj banci, a onda je Riječka banka promijenila ime u ESB, navela je Šunić.

Suđenje se nastavlja sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙