FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riječka banka: svjedočila voditeljica unutarnje kontrole

RIJEKA, 5. svibnja 2006. (Hina) - Na riječkom Županijskom sudu danasje na suđenju šesterima optuženima za kažnjiva djela kojima je bivšaRiječka banka od 1997. do 2002. oštećena za 97 milijuna dolarasvjedočila bivša voditeljica unutarnje kontrole banke Davorka Theml.
RIJEKA, 5. svibnja 2006. (Hina) - Na riječkom Županijskom sudu danas je na suđenju šesterima optuženima za kažnjiva djela kojima je bivša Riječka banka od 1997. do 2002. oštećena za 97 milijuna dolara svjedočila bivša voditeljica unutarnje kontrole banke Davorka Theml.

Danas je završen prvi dio sudske rasprave, a sljedeće je ročište zakazano za 5. srpnja.

Theml je kazala da unutarnja kontrola nikad nije provjeravala rad prvooptuženog Eduarda Nodila. Po njezinim riječima Uprava nije izdala nalog za pregled diferencijalnih arbitraža koje je on obavljao i kojima su ostvareni gubici, ali nije ni zabranila kontrolu tog dijela poslovanja.

Unutarnja kontrola nije provjeravala arbitraže ni nakon drugog anonimnog pisma s kraja 2001. u kojemu je ponovno upozoreno da Nodilo više godina stvara gubitke i prikazuje ih kao devizne pologe.

Prvo anonimno pismo u kojemu se upozoravalo na velike gubitke i rad deviznog dilera Nodila u banku je prispjelo 1999.

Na upit zašto je nakon drugog upozoravajućeg pisma provjereno samo poslovanje u toj godini, iako je navedeno da je riječ o višegodišnjim gubicima, Theml je odgovorila da ne zna te da u kratkom roku nije bilo moguće sve pregledati.

Na komentar i upit sutkinje Ike Šarić da je bila riječ o formalnoj kontroli te kolika je njezina osobna i profesionalna odgovornost, Theml je kazala da se po vlastitoj savjesti osjeća odgovornom i da se stalno pita što su mogli drugačije, a nisu napravili.

Gubitak Riječke banke od 97 milijuna dolara u javnosti je otkriven u ožujku 2002. kada je priveden bivši glavni diler Nodilo. Pokrenuta je istraga, svih šestero optuženih neko su vrijeme proveli u pritvoru, a zatim su, prema zakonu, pušteni da se brane sa slobode.

Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu u ožujku 2003. ali ju je Sud vratio na doradu. U ponovno podignutoj optužnici u prosincu 2004. Odvjetništvo je u cijelosti ostalo pri prvotnim optužbama.

Prvooptuženi Nodilo optužen je za sklapanje štetnog ugovora i krivotvorenje službene isprave. Bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah, bivši predsjednik i član Uprave Ivan Štokić i Borislav Perožić te bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić terete se za pomaganje u sklapanju štetnog ugovora, a Ivan Štokić i Borislav Perožić još i za zloporabu položaja i ovlasti.

U početku suđenja, 25. travnja ove godine svi su se izjasnili da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Prema zakonu, zastara ne može nastupiti ni po jednoj točki optužnice, za krivotvorenje službene isprave zapriječena je kazna od pet, a za zloporabu položaja i ovlasti od deset godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙