FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti oko Irana podigle cijenu barela nafte na otprilike 71 dolar

LONDON, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile suse u utorak na svjetskim tržištima novom rekordu uslijed strahovanjaod moguće vojne akcije protiv Irana i neriješenog problema opskrbe izNigerije.
LONDON, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u utorak na svjetskim tržištima novom rekordu uslijed strahovanja od moguće vojne akcije protiv Irana i neriješenog problema opskrbe iz Nigerije.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 32 centa 70,72 dolara. Terminska cijena nafte s rokom isporuke u lipnju već je dosegnula 72,32 dolara za barel.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 37 centi na 71,83 dolara.

Cijene su u protekla četiri tjedna porasle za više od 10 dolara po barelu, odnosno 16 posto, nošene valom spekulativnih kupovina koje su potaknuli nagovještaji moguće američke vojne akcije protiv Irana.

Bivši iranski predsjednik Akbar Hashemi Rafsandžani izjavio je u ponedjeljak da će Iran nastaviti realizaciju nuklearnog programa. Zapad strahuje da Teheren pokušava proizvesti atomsku bombu.

"Činjenica je da bi u slučaju napada na Iran zasigurno došlo do velikog poremećaja u opskrbi", konstatirao je Gerard Burg iz National Australia Bank.

SAD će se u utorak sastati s ostalim svjetskim silama kako bi se razmotrile ciljane sankcije protiv Irana. Washington je već izrazio želju da Vijeće sigurnosti UN-a bude spremno poduzeti snažne diplomatske mjere, uključujući zamrzavanje iranske imovine u inozemstvu i ograničenja pri dodjeli viza iranskim građanima.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad izjavio je u utorak da će svaki napadač požaliti eventualni napad na Iran.

Cijene podupiru i neriješeni problemi u opskrbi iz Nigerije koja je smanjena za više od 500 tisuća barela dnevno. "Smatram da se stanje u Nigeriji neće tako brzo razriješiti, riječ je o političkom problemu", konstatirao je Burg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙