FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zlatar: suđenje za krijumčarenje 33 tone cigareta

ZLATAR, 15. svibnja 2006. (Hina) - Na zlatarskom Županijskom sudupočelo je suđenje petorici optuženih za krijumčarenje 33 tonecigareta.
ZLATAR, 15. svibnja 2006. (Hina) - Na zlatarskom Županijskom sudu počelo je suđenje petorici optuženih za krijumčarenje 33 tone cigareta.

Suđenje je trebalo početi još krajem 2003., no trećeokrivljeni Stanko Tenšek (40) iz Bedekovčine bio je nedostupan sudu. Nedavno ga je uhitila policija po raspisanoj tjeralici, pa je pritvoren.

Riccharda Raddolovicha (43) iz Vodnjana, Stjepana Erdelju (39) iz Hvara, Stanka Tenšeka i Mladena Čučeka (46) iz Pregrade, te slovenskog državljanina Petra Juškoviča (51), tereti se za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno za poticanje na to kažnjivo djelo. Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru optužuje Raddolovicha da je kao špediter-referent u Odjelu uvoza-izvoza Tvornice duhana Rovinj, zadužen da 18. travnja 1994. prati pošiljku cigareta vrijednu 304.114,93 kune koja je trebala biti izvezena preko prijelaza Macelj, na nagovor ostale četvorice optuženih prestao pratiti kamion od Motela Plitvice kod Lučkog i predao im robu (preko 33 tone cigareta plavi Ronhill i Walter Wolf).

Cigarete su s krivotvorenom carinskom deklaracijom izvezene, a takvu deklaraciju Raddolovich je predao i u TDR-u, potvrđujući time da je roba prešla granicu. Na cigarete, naime, nije plaćen porez, pa se petoricu optužuje da su tako protupravno stekli 456.217,40 kuna. Optuženi su se izjasnili da se ne osjećaju krivima, a drugookrivljeni Erdelja rekao je i da ne razumije navode iz optužnice.

Saslušan je carinik zagrebačke Carinarnice na Žitnjaku Frano Omazić, čiji je faksimil i potpis na spornoj izvoznoj carinskoj deklaraciji. Carinik je naglasio kako nikad nije radio na GP Macelj te da ne zna kako se njegov potpis našao na carinskom dokumentu. Suđenje se nastavlja u utorak ispitivanjem novih svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙