FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte na predraspravnoj konferenciji uoči suđenje šestorici Hrvata

DEN HAAG, 25. travnja 2006. (Hina) - Glavna tužiteljica Carla del Pontesudjelovat će u utorak na predraspravnoj konferenciji, dan uočipočetka suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika HercegBosne optuženih za ratne zločine u BiH 1993/94., potvrdio je njezinsavjetnik i glasnogovornik Anton Nikiforov.
DEN HAAG, 25. travnja 2006. (Hina) - Glavna tužiteljica Carla del Ponte sudjelovat će u utorak na predraspravnoj konferenciji, dan uoči početka suđenja šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg Bosne optuženih za ratne zločine u BiH 1993/94., potvrdio je njezin savjetnik i glasnogovornik Anton Nikiforov.

Predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti zatražio je od Del Ponte da se pojavi na posljednjoj statusnoj konferenciji prije dva tjedna, kako bi se razjasnilo na koji način Tužiteljstvo misli voditi svoj dokazni postupak i završiti ga u razumnom vremenu uz najavljenih 400 svjedoka i oko 9.500 dokaza. Sudac Antonnetti je naglasio kako bi po njegovu izračunu izvođenje dokaza optužbe trebalo trajati najmanje tri godine, za što ICTY nema vremena.

Tužiteljica se nije pojavila na toj sjednici, zbog posjeta glavnog tajnika UN-a Kofi Annana Haagu i ICTY-u toga dana.

Po riječima glasnogovornika Nikiforova, Del Ponte će danas izložiti koncept dokaznog postupka optužbe, ne govoreći toliko o broju svjedoka i dokaza već o načinima na koji će se oni ispitivati i uvoditi u spis, kako bi se osiguralo učinkovito suđenje.

Prema ranijim najavama predmetnog tužitelja Kennetha Scotta optužba bi svoj dokazni postupak trebala završiti za godinu dana, a uz uvjet da svi sudionici u postupku poštuju utvrđenu satnicu, suđenje bi moglo biti završeno za dvije godine.

Sudsko vijeće je odlukom o rasporedu suđenja odobrilo optužbi 450 radnih sati, ili oko 110 radnih dana, obrani također 450 sati, a za sudačko ispitivanje svjedoka određeno je 100 sati.

U Tužiteljstvu smatraju kako je za dovršetak suđenja u dvije godine nužno da vijeće čvrsto kontrolira vođenje postupka, ažurno prati utrošak vremena dviju strana, te da branitelji šestorice optuženih također vode računa o učinkovitosti suđenja.

Iz krugova branitelja najavljeno je kako ne misle ni pedlja odustati od korištenja vremena za obranu na koje imaju pravo.

Na današnjoj predraspravnoj konferenciji trebala bi se razjasniti ta i druga otvorena pitanja, kao što je ono o zastupanju optuženog Valentina Čorića koji je otkazao punomoć odvjetniku Tomislavu Jonjiću ali ICTY nije prihvatio njegov zahtjev za promjenom branitelja, jer bi to značilo odgodu suđenja.

Iako u praksi ICTY-a postoje slučajevi u kojima je branitelj zastupao optuženog i protiv njegove volje, jer su suci odlučili kako je to u interesu pravde, odvjetnik Jonjić nije izrazio sklonost takvom rješenju, pa se kao mogućnost spominje imenovanje privremenog, odnosno novog, branitelja uz kojeg bi Jonjić ostao određeno vrijeme kako bi ga uveo u predmet.

Optuženi Jadranko Prlić, bivši premijer HR HB, Bruno Stojić ministar obrane, Valentin Čorić zapovjednik vojne policije HVO-a, Berislav Pušić šef zatvorske uprave HVO-a i zapovjednici HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković terete se u 26 točaka za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povredne Ženevskih konvencija iz 1949. navodno počinjene u kampanji etničkog čišćenja teritorija Herceg Bosne od Bošnjaka i drugih ne-Hrvata 1993/94., s ciljem njegovog pripajanja Hrvatskoj.

Šestorica optuženih u ponedjeljak su se iz Zagreba vratila u pritvor ICTY-a u Scheveningenu, s privremene slobode na kojoj su bili od 4. rujna 2004. Optužnica protiv njih objavljena je u ožujku 2004. a na prvom pojavljivanju pred sudom odbacili su optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙