FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hellman: Cilj suđenja šestorici Hrvata utvrđivanje individualne odgovornosti

MOSTAR, 26. travnja 2006. (Hina) - Glasnogovornik Haškog suda (ICTY) uBiH Matias Hellman odbacio je u srijedu navode dijela medija uHrvatskoj i BiH u kojima se tvrdi da se u suđenju šestorici civilnih ivojnih dužnosnika bivše Herceg Bosne neće utvrditi pojedinačnaodgovornost nego će se nametnuti kolektivna hrvatska krivnja.
MOSTAR, 26. travnja 2006. (Hina) - Glasnogovornik Haškog suda (ICTY) u BiH Matias Hellman odbacio je u srijedu navode dijela medija u Hrvatskoj i BiH u kojima se tvrdi da se u suđenju šestorici civilnih i vojnih dužnosnika bivše Herceg Bosne neće utvrditi pojedinačna odgovornost nego će se nametnuti kolektivna hrvatska krivnja.

"Utvrđivanje individualne krivične odgovornosti pojedinaca je središnji zadatak sudaca i krajnji cilj svakog postupka", izjavio je na konferenciji za novinare u Mostaru Matias Hellman komentirajući početak haškog suđenja Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću koje optužnica tereti za sudjelovanje u etničkom čišćenju bosanskih muslimana i drugih nehrvata s područja nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Hellman je pozvao novinare koji će pratiti suđenje na obvezno poštivanje mjera zaštite svjedoka.

Elektronski mediji u BiH u svojim informativnim emisijama kao udarnu vijest objavljuju današnji početak haškog suđenja šestorici Hrvata iz BiH.

Po prvi puta od utemeljenja Haškog suda danas u većinskim hrvatskim područjima u BiH nije bilo nikakvih reakcija niti prosvjeda zbog početka suđenja Prliću i skupini. Raniji haški počeci suđenja nekom od optuženih bosanskohercegovačkih Hrvata redovito su na većinskim hrvatskim područjima u BiH izazivali oštre rekacije, a nerijetko i javne prosvjede na kojima se Haški sud nazivao antihrvatskim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙