FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush brani tajno prikupljanje podataka o telefoniranju Amerikanaca

WASHINGTON, 12. svibnja (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush rekao je u četvrtak kako je privatnost Amerikanaca snažnozaštićena unatoč izvješću da američka špijunska agencija tajnoprikuplja zapise o telefonskim pozivima milijuna običnih građana uSjedinjenim Državama.
WASHINGTON, 12. svibnja (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak kako je privatnost Amerikanaca snažno zaštićena unatoč izvješću da američka špijunska agencija tajno prikuplja zapise o telefonskim pozivima milijuna običnih građana u Sjedinjenim Državama.

Braneći špijunski program Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Bush je ustvrdio kako je prisluškivanje komunikacija koje je odobrio zakonito i kako agencija ne špijunira razgovore Amerikanaca u SAD-u bez sudskog naloga.

"Privatnost običnih Amerikanaca je žestoko zaštićena u svim našim aktivnostima", rekao je Bush.

Bush je dao izjavu nakon izvješće lista USA Today kako obavještajna agencija NSA od telefonskih tvrtki tajno prikuplja zapise o telefonskim pozivima milijuna Amerikanaca kako bi analizirala pravilnosti u pozivanju u naporu da otkrije terorističke aktivnosti.

Ne potvrdivši niti zanijekavši postojanje programa Bush je ustvrdio kako američki obavještajci "ne ruju niti pecaju kroz osobni život milijuna nedužnih Amerikanaca" nego da su njihovi napori usmjereni na otkrivanje veza s al Qaedom i s njom povezanim skupinama.

Bush je nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. odobrio NSA da nadzire međunarodne komunikacije osoba u SAD-u s poznatim vezama s al Qaedom i srodnim terorističkim organizacijama.

Prošlogodišnje otkriće ovog spornog programa prisluškivanja bez, inače nužnog, sudskog naloga izazvalo je prosvjede zagovornika građanskih sloboda i oporbenih demokrata koji su tvrdili da on ugrožava građanske slobode Amerikanaca.

Izvješće USA Today pokazuje kako je program mnogo širi nego je Bijela kuća priznala, jer su predmet interesa i pozivi koji počinju i završavaju u SAD-u, a ne samo između osobe u zemlji i druge u inozemstvu.

Bush je kazao kako "vlada ne sluša domaće telefonske pozive bez sudskog odobrenja". USA Today je naveo kako program ne sluša niti snima razgovore nego koristi podatke o pozivima kako bi analizirao pravilnosti i otkrio terorističke zavjere.

Oporbeni demokrati jednako kao i Bushovi republikanci traže objašnjenje novih otkrića.

Republikanski senator Arlen Specter, predsjednik senatskog Pravosudnog odbora, najavio je kako će zatražiti da tri telefonske tvrtke koje su upletene u program, AT&T, Verizon i BellSouth, kažu da li daju podatke o pozivima Amerikanaca agenciji NSA. "Moramo shvatiti što se ovdje događa", rekao je on.

Čelnik demokrata u istom odboru senator Patrick Leahy je kazao kako je šokiran otkrićem. "To je naša vlada, to nije stranačka vlada. Oni kojima je povjerena velika vlast dužni su odgovarati Amerikancima o onome što rade", kazao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙