FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija NSA ima ogromnu bazu podataka o telefoniranju Amerikanaca - list

WASHINGTON, 11. svibnja (Hina) - Američka obavještajna služba,Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), tajno prikuplja zapise otelefonskim pozivima milijuna Amerikanaca među kojima i o pozivimaunutar Sjedinjenih Država, piše u četvrtak list USA Today.
WASHINGTON, 11. svibnja (Hina) - Američka obavještajna služba, Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), tajno prikuplja zapise o telefonskim pozivima milijuna Amerikanaca među kojima i o pozivima unutar Sjedinjenih Država, piše u četvrtak list USA Today.

List kaže da NSA, koristeći zapise tri velike telefonske tvrtke AT&T, Verizon i BellSouth, gradi ogromnu bazu podataka o pozivima običnih Amerikanaca za koje se u većini ni ne sumnja da su počinili nešto protuzakonito.

NSA ne sluša niti snima razgovore, kaže USA Today, nego koristi podatke kako bi analizirala pravilnosti u pozivanju i tako otkrila terorističke aktivnosti.

Postojanje NSA-ina tajnog programa prisluškivanja komunikacija, započetog nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., otkriveno je u prosincu prošle godine. Zagovornici građanskih sloboda i američki oporbeni demokrati su snažno kritizirali program tvrdeći da ugrožava privatnost Amerikanaca.

Braneći ovaj sporni program prisluškivanja bez, inače nužnog, sudskog naloga predsjednik George W. Bush je rekao kako je odobrio NSA da nadzire samo međunarodne telefonske i e-mail komunikacije između osoba u SAD-u i osoba u inozemstvu s namjerom otkrivanja veza između terorista i njihovih pomagača u zemlji.

Međutim, tvrdi USA Today pozivajući se na neimenovane izvore, program je mnogo širi nego je Bijela kuća priznala, jer su predmet nadzora i pozivi koji počinju i završavaju u zemlji.

NSA ima pristup zapisima o milijardama domaćih telefonskih razgovora, kaže USA Today, stječući uvid u komunikacijske navike milijuna Amerikanaca koji su do sada vjerovali da je njihovo telefoniranje njihova privatna stvar.

"To je najveća banka podataka ikad prikupljena u svijetu", navodi list neimenovani izvor. Cilj agencije je "stvoriti banku podataka o svim pozivima ikad obavljenim" unutar granica SAD-a, kaže izvor.

General Michael Hayden, kojega je Bush u ponedjeljak kandidirao za direktora CIA-e, bio je na čelu NSA od 1999. do 2005. te je nadzirao i ovaj program praćenja telefonskih poziva, kaže USA Today.

Od velikih telefonskih tvrtki samo je Qwest odbio sudjelovati u programu, zabrinut pravnim implikacijama odavanja informacija vladi o svojim klijentima bez sudskog naloga, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙