FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Michael Hayden vjerojatni novi direktor CIA-e - mediji

WASHINGTON, 6. svibnja 206. (Hina) - Američki mediji najavljuju usubotu kako će najvjerojatniji novi direktor obavještajne agencije CIAbiti general Michael Hayden koji bi na tom mjestu trebao naslijeditiPortera Gossa koji je u petak iznenada dao ostavku.
WASHINGTON, 6. svibnja 206. (Hina) - Američki mediji najavljuju u subotu kako će najvjerojatniji novi direktor obavještajne agencije CIA biti general Michael Hayden koji bi na tom mjestu trebao naslijediti Portera Gossa koji je u petak iznenada dao ostavku.

Vjerojatni novi direktor će biti zrakoplovni general Michael Hayden, sadašnji zamjenik nacionalnog obavještajnog direktora Johna Negropontea i bivši direktor vojne obavještajne službe NSA, pišu The Washington Post i The New York Times pozivajući se na neimenovane dužnosnike američke administracije.

Ukoliko bude izabran, Hayden, 61, će se suočiti s teškim procesom potvrde u Senatu zbog spornog NSA-inog programa prisluškivanja terorističkih osumnjičenika na tlu Sjedinjenih Država koji je on nadzirao i žestoko branio kao direktor ove agencije koja se bavi prisluškivanjem.

Očekuje se da će se postaviti i druga sporna pitanja poput postojanja CIA-inih tajnih zatvora za terorističke osumnjičenike u inozemstvu.

Post i Times navode kako je Porter Goss pod pritiskom podnio ostavku nakon nepune dvije godine na čelu CIA-e u kojoj je trebao provesti reforme nakon obavještajnih propusta oko terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. i krivih informacija o oružju masovnog uništenja u Iraku koje su poslužile kao glavno opravdanje američkog napada na tu zemlju.

Post piše kako je predsjednik George W. Bush izgubio povjerenje u Gossa, 67, skoro čim ga je odabrao i kako je već prije nekoliko mjeseci odlučio zamijeniti ga.

Njegovih 19 mjeseci na mjestu direktora CIA-e označile su borbe oko vlasti s novouspostavljenim nacionalnim obavještajnim direktorom Johnom Negroponteom koji je preuzeo mnoge dotadašnje ovlasti direktora CIA-e. Goss je izgubio titulu središnjeg obavještajnog direktora koju su njegovi prethodnici imali uz naslov direktora CIA-e i prepustio je Negroponteu svakodnevno informiranje predsjednika Busha.

Za njegova službovanja CIA je bila pogođena odlaskom mnogih iskusnih veterana bijesnih zbog njegova ispolitiziranog čelništva, piše Times.

Poseban problem je bio u tome što se Goss opirao novačenju špijuna u inozemstvu što je ključna oblast djelovanja ove obavještajne agencije.

Uz to više od deset visokih dužnosnika je dalo ostavku ili je izgurano iz agencije, a moral CIA-e je naglo opao u ozračju sukoba i testiranja detektorima laži kako bi se utvrdilo tko medijima odaje tajne informacije protiveći se Bushovoj politici u Iraku, kaže Times.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙