FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ksenija Prohaska dobila "Premio Adelaide Ristori"

ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska dramska umjetnica KsenijaProhaska dobila je nagradu "Premio Adelaide Ristori", izvijestila jeUprava Međunarodnog festivala "Mittelfest iz Cividale del Friuli",koji se održava u Italiji, priopćila je danas splitska Umjetničkaorganizacija "Caravan".
ZAGREB, 11. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska dramska umjetnica Ksenija Prohaska dobila je nagradu "Premio Adelaide Ristori", izvijestila je Uprava Međunarodnog festivala "Mittelfest iz Cividale del Friuli", koji se održava u Italiji, priopćila je danas splitska Umjetnička organizacija "Caravan".

Članovi ocjenjivačkog suda odlučili su nagradu za najbolju glumicu na tom festivalu, koja se dodjeljuje od godine 1997., dodijeliti hrvatskoj dramskoj umjetnici Kseniji Prohaski za njezinu izvedbu monodrame na talijanskom jeziku "Marlene Dietrich" u crkvi San Francesco u Cividaleu, u prijevodu Sandra Damianija te uz pratnju maestra Ivana Božičevića na glasoviru.

Nagradu su dosad dobile Ottavia Piccolo, Pamela Villoresi i Maddalena Crippa-Stein, a sada je prvi put dodijeljena glumici izvan Italije.

Nagrada koja nosi ime najpoznatije talijanske dramske glumice 19. stoljeća, rođene u tome furlanskome gradu, bit će uručena Kseniji Prohaski početkom srpnja, na dan predstavljanja 15. Mittelfesta u Cividaleu.

Predstava "Marlene Dietrich" premijerno je prikazana godine 1999. u splitskome HNK, a godine 2000. Kseniji Prohaski pripala je nagrada Mediteran za najbolju glumicu Međunarodnog festivala malih scena.

Od tada je ta monodrama s glazbom, čiji su autori Ana Tonković Dolenčić, Vlatko Broz i Ivan Leo Lemo (ujedno i redatelj), prikazana više od 150 puta u Hrvatskoj i u sedam zemalja, među kojima su Italija i SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙