FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla talijanska glumica Alida Valli

RIM , 22. travnja 2006. (Hina/AFP) - Talijanska glumica Alida Valli,koja je, među ostalima, ostvarila zapažene uloge u filmovima AlfredaHitchcocka i Luchina Viscontija, umrla je u subotu ujutro u Rimu u 84.godini, izvijestile su agencije.
RIM , 22. travnja 2006. (Hina/AFP) - Talijanska glumica Alida Valli, koja je, među ostalima, ostvarila zapažene uloge u filmovima Alfreda Hitchcocka i Luchina Viscontija, umrla je u subotu ujutro u Rimu u 84. godini, izvijestile su agencije.

Glumica "plave krvi" (otac joj je bio barun) rođena je 31. svibnja 1921. u Puli, pod pravim imenom Alida Maria Altenburger. U dječjim radio serijama počela se pojavljivati već s devet godina, a svoj filmski debi imala je s 15 godina u studijima Cinecitta, kada je započela svoju dugogodišnju višejezičnu međunarodnu filmsku karijeru.

Za filmsku ulogu u filmu "Piccolo mondo antico" 1941. kao dvadesetogodišnjakinja dobila je nagradu za najbolju glumicu na Vencijanskom filmskom festivalu. Nakon II. svjetskog rata odlazi u Holywood gdje nastavlja karijeru vezana ugovorom sklopljenim s Davidom O. Selznickom.

Njezini filmski obožavatelji najbolje će je pamtiti po ulozi u filmu Alfreda Hitchcocka "Slučaj Paradine" snimljenom 1948. u kojoj joj je partner bio Gregory Peck. Uz Franka Sinatru i Freda Murrayja iste je godine zaigrala u filmu Irvinga Pichela "The Miracle of the Bells", a u međunarodnu filmsku zvijezdu i svojevrsnu "femme fatale" prometnula se u ulozi češke prognanice u filmskom klasiku "Treći čovjek" Carola Reeda, snimanog 1949. u Veneciji u kojoj su joj uz legendarnog Orsona Wellsa, filmski partneri bili Joseph Cotten i Trevor Howard.

Sa Jeanom Maraisom i u režiji Yvesa Allegreta 1950. u Francuskoj snima komediju "Čuda se događaju jedanput", a 1954. u zenitu karijere igra ulogu kontese Livie Serpieri u filmu "Senso" Luchina Viscontija, koju kritičari smatraju najuspješnijom među njezinim dramskim ulogama.

Pedesetih i šezdesetih snima s Antonionijem, Pasolinijem, Chabrolom i Bertoluccijem, postajući jednom od vodećih protagonistica talijansko-francuskog filma. Tijekom karijere snimila je više od stotinu filmova, u Italiji je imala i vlastiti tv-show pod nazivom "Music Rama". Pedesetih je s kazališnom trupom koju je osnovala gostovala po Italiji, Francuskoj i SAD-u, tumačeći likove Ibsena, Pirandella, Sartrea, Millera...

Osobni život glumice bio je manje uspješan. Brak sa slikarom nadrealizma i jazz skladateljem iz Trsta Oscarom de Mejom sklopljen 1944. završio je razvodom nakon deset godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙