FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zarade ojačale europske dionice nadomak najviših razina u pet godina

LONDON,FRANKFURT, 11. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica zabilježile su u četvrtak nove najviše razine u zadnjih petgodina nakon što su najnovija poslovna izvješća tvrtki poput ING-a iHolcima nadjačala zabrinutosti vezane uz kamatne stope.
LONDON,FRANKFURT, 11. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica zabilježile su u četvrtak nove najviše razine u zadnjih pet godina nakon što su najnovija poslovna izvješća tvrtki poput ING-a i Holcima nadjačala zabrinutosti vezane uz kamatne stope.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,28 posto, na 6.100 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od gotovo 0,5 posto, dosegnuvši 6.147 bodova.

Tržište dionica ove godine bilježi uzlet cijena zahvaljujući relativno niskim kamatnim stopama u eurozoni što je pomoglo mnogim kompanijama da svojim poslovnim rezultatima nadmaše očekivanja, pri čemu viškovi polučene gotovine pridonose jačanju aktivnosti na području preuzimanja tvrtki.

Ulagači su zanemarili to što je na svojem zasjedanju američka središnja banka Fed ostavila otvorenom mogućnost za novo podizanje kamatnih stopa, nakon što ih je u srijedu podigla na pet posto. No neki na tržištu drže da je pauza u gotovo dvogodišnjem ciklusu zaoštravanja monetarne politike još uvijek moguća u lipnju.

Od značajnijih dobitnika isticala se nizozemska tvrtka ING, čije su dionice ojačale 1,7 posto nakon što je izvijestila o porastu dobiti u prvom tromjesečju koji je nadmašio očekivanja.

Švicarski proizvođač cementa Holcim zabilježio je rast cijena dionica od 2,7 posto pod utjecajem objave bolje tromjesečne zarade od očekivanja i potvrde svojih optimističnih prognozi za poslovanje u 2006. Ojačale su stoga i dionice francuskog proizvođača građevinskog materijala Lafarge, nekih 2,6 posto.

Među najvećim pojedinačnim sektorima dobitnicima bio je rudarski, s prosječnim rastom cijena dionica od 1,7 posto. Po dobitcima nisu puno zaostajale ni energetske dionice obzirom na nastavak rasta cijena nafte iznad 72 dolara po barelu.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,5 posto, na 16.862 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙