FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušena trgovina europskim dionicama pred Uskrs

LONDON,FRANKFURT, 13. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice učetvrtak su se našle pod blagim pritiskom slabljenja dionicaautomobilske industrije, no njihove gubitke ograničio je rast cijenadionica francuskog maloprodajnog lanca Carrefour.
LONDON,FRANKFURT, 13. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice u četvrtak su se našle pod blagim pritiskom slabljenja dionica automobilske industrije, no njihove gubitke ograničio je rast cijena dionica francuskog maloprodajnog lanca Carrefour.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,15 posto, na 5.992 boda. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku nekih 0,3 posto, otklizavši na 5.882 boda.

Na strani dobitnika izdvaja se Carrefour, četvrti najveći svjetski lanac maloprodaje, čije su dionice ojačale 4,6 posto nakon što je izvijestio o rastu prodaje u prvom tromjesečju za 8,3 posto.

"Bolja izvedba u Francuskoj nego se očekivalo, unatoč i dalje slabom okruženju, predstavlja dobru vijest", kazao je analitičar ING-a.

No bilo je i gubitnika, i to ponajviše u sektoru automobilske industrije. Dionice DaimlerChryslera pritom su oslabile 3,5 posto a one Volkswagena za 1,2 posto. Blago su oslabile i dionice naftnih kompanija, poput British Petroleuma, uslijed spuštanja cijena nafte ispod 69 dolara po barelu nakon što su američke zalihe dosegnule najviše razine u zadnjih gotovo osam godina.

Na vrijednosti su još dobile dionice švedskog Ericssona, nekih jedan posto, nakon što je proizvođač mobilnih telefona Sony Ericsson, u vlasništvu švedske tvrtke i japanskog Sonyja, objavio osjetno veću od očekivanja dobit prije oporezivanja u prvom tromjesečju.

Ulagači će pozorno pratiti novi podatak o prometu u američkoj maloprodaji koji se očekuje do kraja dana, dok obujam trgovine dionicama postupno slabi pred nadolazeće uskršnje blagdane zbog kojih je nekoliko tržišta u Skandinaviji već zatvoreno za poslovanje.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,2 posto, dosegnuvši 17.199 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙