FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice pod pritiskom nakon trodnevnog uzleta cijena

LONDON,FRANKFURT, 24. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su se našle pod blagim pritiskom nakontrodnevnog uzleta, ponajviše zbog slabljenje dionica farmaceutskogsektora potaknutog Novartisovom objavom slabijih od očekivanja prihodaod prodaje.
LONDON,FRANKFURT, 24. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su se našle pod blagim pritiskom nakon trodnevnog uzleta, ponajviše zbog slabljenje dionica farmaceutskog sektora potaknutog Novartisovom objavom slabijih od očekivanja prihoda od prodaje.

Londonski Ftse indeks do podneva se gotovo nije mijenjao, te iznosi 6.132 boda. Frankfurtski DAX indeks ojačao je pak 0,52 posto, na 6.094 bodova.

Dionice švicarskog farmaceutskog diva Novartis oslabile su 1,5 posto, pogođene razočaravajućim rezultatima u njezinom generičkom poslovanju iako je neto dobit kompanije u prvom tromjesečju nadmašila procjene.

Europske dionice su pogodili i gubitci ostalih pripadnika farmaceutskog sektora, predvođenim GlaxoSmithklineom i Sanofi-Aventisom, kao i slabljenje dionica banaka poput HSBC-a i Societe Generale.

Dionice su se tijekom prijepodnevne trgovine našle pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na japanskom tržištu a lošem raspoloženju pridonio je i pad tečaja dolara prema euru na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci. No razina njihovih cijena i dalje je za devet posto viša od početka godine, podupirana uglavnom snažnim zaradama kompanija i valom preuzimanja kompanija.

Upravitelji investicijskih fondova poput Aberdeen Investment Managementa kazali su da bi prijetnje viših troškova pozajmljivanja mogle pritisnuti cijene dionica, koje su nadomak nizu višegodišnjih najviših razina.

"Velika likvidnost koja vodi snažnim tijekovima fondova nedvojbeno je smanjila potencijalnu opasnost za dionice od viših globalnih kamatnih stopa koja je postojala početkom godine", kaže tvrtka Aberdeen u svojem izvješću.

Među gubitnicima se našao Telecom Italia, čije su dionice oslabile 4,7 posto. No dobile su na vrijednosti dionice Deutsche Telekoma, nekih četiri posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnja tri i pol mjeseca od 14,2 eura nakon što je njemačka državna banka Kfw pristala prodati 4,5 posto udjela u njemačkoj najvećoj telekom grupi američkoj private-equity tvrtki Blackstone.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 2,8 posto, na 16.914 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙