FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarski i sektor energetike pritisnuli europske dionice

LONDON, 28. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica upetak su pale, slijedeći silazni trend na azijskim tržištima koja supritisnuta odlukom kineske središnje banke o podizanju kamatnih stopašto je anuliralo optimizam glede očekivane pauze u ciklusu rastakamatnih stopa u SAD-u.
LONDON, 28. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su pale, slijedeći silazni trend na azijskim tržištima koja su pritisnuta odlukom kineske središnje banke o podizanju kamatnih stopa što je anuliralo optimizam glede očekivane pauze u ciklusu rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,3 posto, na 6.040 bodova. Frankfurtski DAX bio je na gubitku od 0,84 posto, spustivši se na 6.016 posto.

Na strani većih gubitnika bio je sektor rudarstva, s prosječnim padom cijena dionica od 0,6 posto. To se nadovezalo na gubitke od tri posto zabilježene dan ranije zbog rasta zabrinutosti da će usporavanje rasta potražnje iz Kine, najbrže rastućeg tržišta, pogoditi rudarske kompanije.

Oslabile su i dionice energetskog sektora, predvođenog British Petroleumom, Totalom i Royal Dutch Shellom, koje su redom oslabile po jedan posto nakon što su cijene nafte na američkom tržištu nastavile bilježiti pad, spustivši se na 70,7 dolara po barelu.

"Rezultati kompanija za prvo tromjesečje većinom su bolji od procjena, no u kratkom roku promatrano, nema puno razloga da se bude više optimističan", kazao je jedan trgovac.

Obujam trgovanja dionicama slabiji je i pred produljeni vikend zbog Praznika rada 1. svibnja, kada tržišta neće raditi.

Gubitnika je bilo i u tehnološkom sektoru, pri čemu su pojeftinile dionice Philipsa za gotovo jedan posto a softverskog diva SAP za pola posto, pritisnutog lošim raspoloženjem nakon što rezultati poslovanja Microsofta nisi ispunili očekivanja. Njegove su dionice stoga potonule šest posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 1,22 posto, završivši tjedan na 16.906 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙