FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast cijene nafte pritisnuo europske burze

LONDON,FRANKFURT, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su se našle pod pritiskom snažnog rasta cijena nafte,pri čemu su na većem gubitku bile dionice automobilske i zrakoplovneindustrije, a na dobitku dionice rudarskih i naftnih kompanija.
LONDON,FRANKFURT, 18. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se našle pod pritiskom snažnog rasta cijena nafte, pri čemu su na većem gubitku bile dionice automobilske i zrakoplovne industrije, a na dobitku dionice rudarskih i naftnih kompanija.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,38 posto, na 6.052 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je pak na gubitku od gotovo 0,6 posto, spustivši se na 5.885 bodova.

"Zasad ne bi dizao paniku ili to previše tumačio visokim cijenama nafte, no ako se njihovo jačanje nastavi ili ako se zadrže na ovim razinama kroz duže vrijeme, moglo bi to postati utegom za gospodarstvo", kazao je Jan Leroy, europski fond menadžer pri Petercam Asset Managementu.

"Zabilježen je snažan rast cijena na tržištu dionica u prvom tromjesečju, a sada smo na početku sezone objave poslovnih rezultata, tako da je prisutno ponešto neizvjesnosti", dodao je.

Cijena barela nafte na Londonskom tržištu dosegnula je rekordnu razinu od 72,20 dolara kako rastu bojazni od moguće vojne akcije protiv Irana, a veći poremećaji u isporukama nafte iz Nigerije ostaju prisutni već treći mjesec zaredom.

Dionice zrakoplovnih kompanija bile su najveći gubitnici, pri čemu su one Air France KLM-a pojeftinile 2,7 posto, njemačke Lufthanse 1,3 posto i diskontne aviokompanije Ryanair 2,3 posto zbog zabrinutosti da će visoke cijene nafte naštetiti profitima kompanija.

Oslabile su i dionice automobilske kompanije, predvođene DaimlerChryslerom, čije su pojeftinile 1,3 posto, BMW-om, na gubitku od 1,1 posto i Volkswagenove, 1,8 posto.

Nasuprot njima, rastuće cijene nafte potaknule su jačanje energetskih dionica. British Petroleum postigao je rast cijena dionica od 2,2 posto, Total za 1,1 posto i Royal Dutch Shell za 2,1 posto uslijed izgleda za rastom svojih zarada. Dobitnicima se pridružio i rudarski sektor, pri čemu su one BHP Billitona i Rio Tinta bile na dobitku od po tri posto, a Anglo Americana za dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,4 posto, dosegnuvši 17.232 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙