FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor Glavašu ukinuo zastupnički imunitet

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor u srijedu ukinuozastupnički imunitet nezavisnom zastupniku Branimiru Glavašu i takoDržavnom odvjetništvu omogućio da protiv njega pokrene kaznenipostupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protivcivilnog stanovništva.
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor u srijedu ukinuo zastupnički imunitet nezavisnom zastupniku Branimiru Glavašu i tako Državnom odvjetništvu omogućio da protiv njega pokrene kazneni postupak zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon petosatne rasprave, za skidanje imuniteta glasovalo je 82 zastupnika, među kojima su bili Glavaševi kolege iz Kluba HDSSB-a Ivan Drmić i Vladimir Šišljagić.

Suzdržan je bio HSLS-ovac Zlatko Kramarić, a protiv su glasovali zastupnici HSP-a.

Glavaš je u raspravi još jednom ustvrdio da je riječ o političkom procesu, zbog njegova razlaza s HDZ-om.

Iako je većina klubova podržala ukidanje imuniteta, kako bi se do kraja raščistila odgovornost za ubojstva osječkih Srba 1991., upozorili su i na činjenicu da se s istragom čekalo 15 godina, te da je ona pokrenuta tek kad je Glavaš izašao iz HDZ-a.

HSP-ovac Anto Đapić ocijenio je, pak, da zastupnici ne bi smjeli prijeći preko "činjenice da u ovom slučaju ima izrazito političkih elemenata".

Ustvrdio je da se protiv Glavaša u posljednjih nekoliko mjeseci vodila nečuvena medijska kampanja, da je Glavaš "već medijski osuđen", te ocijenio da će se kroz proces Glavašu ponovno otvoriti problem zapovjedne odgovornosti.

Istaknuo je da se skidanju imuniteta HSP protivi, ne zato što sumnja u Glavaševu nevinost, nego zbog uvjerenja da je riječ o političkom, a ne pravnom pitanju.

Čak 14 ispravaka netočnih navoda izazvalo je izlaganje Damira Kajina (IDS), koji je, među ostalim, ustvrdio da je Glavašev slučaj glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte prepustila hrvatskom pravosuđu.

Glavaš je kazao kako to nije točno, te da se "to samo povremeno izvlačilo iz ladice, kada je trebalo disciplinirati Glavaša".

"Sad, kad sam se našao u ovoj situaciji, između ovoga suda i Haaga, spreman sam odabrati Haag", rekao je Glavaš.

Na Kajinovo podsjećanje da mu je pokojni predsjednik Franjo Tuđman "priprijetio prstom", Glavaš je kazao kako se to dogodilo kad ga je predsjednik promaknuo u bojnika.

"Tada me je Tuđman pitao: Jel sudjeluješ sa Šeksom i Zvonom Markovićem u pokušaju rušenja mene", ustvrdio je Glavaš.

Sabor će zasjedanje nastaviti u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙