FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: počela rasprava o skidanju imuniteta Glavašu

ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Već na samom početku saborskerasprave o skidanju zastupničkog imuniteta nezavisnom BranimiruGlavašu, određena je 10-minutna stanka, na zahtjev samog Glavaša, kojije predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa prozvao za zlouporabupoložaja.
ZAGREB, 10. svibnja 2006. (Hina) - Već na samom početku saborske rasprave o skidanju zastupničkog imuniteta nezavisnom Branimiru Glavašu, određena je 10-minutna stanka, na zahtjev samog Glavaša, koji je predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa prozvao za zlouporabu položaja.

Članovi Glavaševa Kluba zastupnika HDSSB-a tvrde da je njihov član Ivan Drmić zajedno predao svoju, Glavaševu i prijavnicu za raspravu Vladimira Šišljagića.

Po tome bi, tumače, trojica članova kluba trebala govoriti jedan za drugim.

U službenom poretku za raspravu, međutim, stoji da nakon Glavaša, a prije Drmića i Šišljagića govori Vladimir Šeks, što je Glavaš protumačio kao zlouporabu pozicije, jer se, kaže, "Šeks boji što ću reći, pa da me odmah može poklopit".

Nakon stanke, Glavaš je ustvrdio da je Državno odvjetništvo zahtjev za skidanjem njegova zastupničkog imuniteta podnijelo zbog političkih razloga.

"Nakon loših izbornih rezultata u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji krenulo se u obračun s neprihvatljivom opcijom", kazao je Glavaš, optužujući svoju bivšu stranku (HDZ) da je svim sredstvima pokušala srušiti vlast u Osijeku i županiji.

Šeksa je pozvao da "prizna pogrešku" i zastupnicima HDSSB-a omogući da govore jedan za drugim, na što je Šeks i pristao, povukavši svoju prijavnicu za raspravu.

Najavio je da će se prijaviti i govoriti pojedinačno, u petominutnoj raspravi.

Šeks, međutim, nije dopustio Glavašu i Damiru Kajinu (IDS) da zamijene redosljed izlaganja u ime klubova, kako bi Glavaš govorio prvi.

U Saboru se, inače, danas nagađalo o utemeljenosti medijskih napisa da će Glavaš, čim mu Sabor skine imunitet, biti uhićen.

Po zakonskoj proceduri, Glavaševu eventualnom uhićenju trebao bi prethoditi zahtjev Državnog odvjetništva Vrhovnom sudu da slučaj iz nadležnosti Osječkog, prebaci u nadležnost zagrebačkom Županijskom sudu, te zahtjev za pokretanjem istrage.

Ako to Državno odvjetništvo učini danas, kako se očekuje, Vrhovni sud najranije bi sutra mogao donijeti takvu odluku, nakon čega se određuje istražni sudac, koji bi Glavaša, najranije u petak, morao pozvati na obavijesni razgovor.

SDP-ovac Mato Arlović tvrdi da istražni sudac ni tada ne bi mogao Glavašu odrediti pritvor, jer je, tumači, pritvor pravno različita situacija od kaznenog progona, za koji se Glavašu skida imunitet, pa bi, tvrdi, Sabor još jednom trebao glasovati o skidanju imuniteta, u svrhu pritvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙