FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborsko povjerenstvo za skidanje imuniteta Glavašu

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Saborsko Mandatno-imunitetnopovjerenstvo odlučilo je u utorak Hrvatskom saboru predložiti danezavisnom zastupniku Branimiru Glavašu skine zastupnički imunitet.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je u utorak Hrvatskom saboru predložiti da nezavisnom zastupniku Branimiru Glavašu skine zastupnički imunitet.

Povjerenstvo je tako odgovorilo na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, koje Glavaša sumnjiči da je 1991. u Osijeku počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Za skidanje imuniteta glasovali su zastupnici HDZ-a, SDP-a i HNS-a, a usprotivio mu se jedino HSP-ovac Vlado Jukić.

Sam Glavaš je, u trosatnoj raspravi, upozorio na niz proceduralnih propusta Državnog odvjetništva, zbog kojih, tvrdi, zahtjev da mu se skine imunitet nije pravovaljan.

Rekao je, naime, da je za kaznena djela počinjena na širem osječkom području nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, a ne u ono u Zagrebu, koje je zatražilo skidanje imuniteta.

Naglasio je da bi taj predmet u nadležnost zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva mogao prenijeti isključivo glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ali da taj dokument ni on (Glavaš) ni članovi saborskog Povjerenstva nisu dobili.

Ocijenio je kako se time prejudicira da će suđenje biti u Zagrebu, o čemu, naglašava, odlučiti može jedino Vrhovni sud RH.

Glavaš je ustvrdio i da je tijekom prošlotjedne nogometne utakmice Dinamo-Osijek, u maksimirskoj počasnoj loži, dobio anonimnu poruku na papiru u kojoj se navodi kako mu "Bajić nezakonito želi premjestiti suđenje u Zagreb i narihtati mu (Glavašu) suca bliskog Državnom odvjetništvu, koji će ga osuditi".

Predsjednika Povjerenstva Damira Sesvečana (HDZ) pozvao je da prekine sjednicu dok ne dobije pojašnjenje od glavnog državnog odvjetnika.

Da je Državno odvjetništvo "aljkavo" pripremilo zahtjev ocijenila je i Biserka Perman (SDP), upozoravajući da je zahtjev za skidanjem imuniteta Povjerenstvu došao 4. svibnja, a da je predsjednik sjednicu s tom točkom sazvao dan ranije.

"Izgleda da je državni aparat vidovit, pa unaprijed zna što će se dogoditi", ustvrdila je Perman, ocjenjujući da je Državno odvjetništvo zbog brzine počinilo niz propusta, zbog čega se, kaže, stječe dojam da je riječ o političkom procesu.

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) potom je, na zahtjev članova Povjerenstva, odredio polusatnu stanku nakon koje je predočio rješenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića kojim slučaj izuzima od osječkog i daje u nadležnost zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Rješenje nije potpisao Bajić, nego neki drugi službenik Državnog odvjetništva, u njegovo ime, zbog čega su Jukić i Glavaš i to rješenje ocijenili nezakonitim.

Glavaš je, nakon što mu je predloženo skidanje imuniteta, kazao kako ga odluka nije iznenadila, te kako mu namjera nije bila spriječiti njezino donošenje, nego javnosti ukazati na niz nezakonitosti u predistražnom postupku, koje, kako tumači, "dokazuju da je riječ o politički montiranom postupku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙