FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed i tehnološki sektor ograničili dobitke na europskim tržištima

LONDON,FRANKFURT, 9. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Ohrabrujućirezultati Volkswagena i telekom grupe KPN potaknuli su u utorakjačanje dionica na europskim tržištima čije je dobitke, međutim,ograničio pad cijena dionica u tehnološkom sektoru i očekivanjesastanka američke banke Fed.
LONDON,FRANKFURT, 9. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Ohrabrujući rezultati Volkswagena i telekom grupe KPN potaknuli su u utorak jačanje dionica na europskim tržištima čije je dobitke, međutim, ograničio pad cijena dionica u tehnološkom sektoru i očekivanje sastanka američke banke Fed.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao nekih 0,5 posto, na 6.099 bodova. Frankfurtski DAX indeks nešto je zaostajao za ostalim tržištima, postigavši rast od svega 0,07 posto na 6.132 boda.

Najveći dobitnici bili su automobilski div Volkswagen, čije su dionice skočile 3,7 posto uslijed dobrih rezultata o prodaji automobila u travnju. Pridružila mu se i telekom grupa KPN, s rastom cijena dionica od četiri posto, uslijed također ohrabrujućih rezultata poslovanja.

Nadalje, ojačale su i dionice njemačkog Adidasa, za gotovo tri posto, budući je izvijestio o 37 postotnom rastu tromjesečne dobiti. Dobitnicima se pridružio i Vodafone, na dobitku nekih 3,4 posto pod utjecajem špekulacija oko prodaje svoga udjela u Verizon Wireless.

No, gubitnika je bilu u tehnološkom sektoru nakon što je predvodnik te industrije Dell izdao upozorenje o nižoj dobiti od prvotno očekivane za prvo tromjesečje, potaknuvši veće prodaje dionica tehnoloških kompanija.

Na tržištu prevladava oprezno raspoloženje pred očekivano zasjedanje američke središnje banke Fed u srijedu i odluku o kamatnim stopama. Ulagači tragaju za informacijama o tome u koliko bi navrata Fed možda mogao još podizati kamatne stope ne bi li inflatorne pritiske zadržao pod kontrolom.

Europska su tržišta dionica možda dostigla vrhunac, mišljenja su analitičari, obzirom da rastuće kamatne stope i nova snaga eura u odnosu na dolar čine manje privlačnim ulaganja na ovoj strani Atlantika.

"Mislimo da bi ulagači trebali biti puno oprezniji ove godine", kazao je Teun Draaisma, strateg u Morgan Stanleyu u Londonu. "Postoji mnogo makro rizika, jedan od njih je dolar, a ne pomaže ni rast kamatnih stopa i cijena nafte".

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,6 posto, na 17.190 bodova na zatvaranju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙