FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZEW indeks pritisnuo europske dionice

LONDON,FRANKFURT, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su se našle pod pritiskom uslijed objave indeksa ZEWkoji je pokazao neočekivani pad povjerenja njemačkih ulagača utravnju, a po gubitcima se isticao financijski sektor.
LONDON,FRANKFURT, 11. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se našle pod pritiskom uslijed objave indeksa ZEW koji je pokazao neočekivani pad povjerenja njemačkih ulagača u travnju, a po gubitcima se isticao financijski sektor.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,06 posto, na 6.063 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je gotovo 0,7 posto, spustivši se na 5.963 bodova.

"Mnogo gospodarskih pokazatelja kojima svjedočimo u posljednje vrijeme naveli su nas na mišljenje kako bi mogli biti bolji od očekivanja", kazao je jedan trgovac. "Općenito, tržišta su, čini se, zabrinuta zbog rasta cijena nafte i ostalih roba".

Korekciju europskih dionica naniže izazvao je indeks njemačkog Centra za ekonomska istraživanja ZEW sa sjedištem u Mannheimu, pokazavši daljnji pad povjerenja njemačkih ulagača u travnju. Njegova vrijednost se u tom mjesecu spustila na 62,7 bodova s ožujskih 63,4 bodova, a dobivena je istraživanjem provedenim na 316 analitičara i institucionalnih ulagača.

Na strani pojedinačnih sektora gubitnika isticao se onaj osiguranja i bankarstva. Pritom su dionice Prudentiala oslabile nakon što je njegov rival Axa opovrgao tržišne glasine da bi mogao tom britanskom osiguravatelju pristupiti s ponudom za kupovinu. Dionice Prudentila su pojeftinile dva posto a Axe za jedan posto.

U bankarskom sektoru značajnije gubitke zabilježio je Credit Suisse, u visini nekih dva posto, nakon što je švicarska kompanija postavila nove ciljane rezultate za svoje poslovanje, uključujući i za dio poslovanja koji se bavi investicijskim bankarstvom.

Od značajnijih gubitnika među europskim burzama ističe se Milanska, čiji je indeks potonuo jedan posto nakon što je Prodi proglasio pobjedu na općim izborima u Italiji ali je njegova tijesna prednost izazvala bojazni od političke paralize.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,22 posto, završivši na 17.418 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙