FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Gavelli otkrivena bista Dine Radojevića

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - U atriju Gradskog dramskog kazalištaGavella danas je svečano otkrivena bista redatelja Dine Radojevića(1927.-1986.), rad akademskog kipara Mile Blaževića.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - U atriju Gradskog dramskog kazališta Gavella danas je svečano otkrivena bista redatelja Dine Radojevića (1927.-1986.), rad akademskog kipara Mile Blaževića.

Prisjećajući se kako je Radojević umro na današnji dan prije dva desetljeća, ravnatelj Gavelle Darko Stazić naglasio je kako je bio jedan od najvažnijih redatelja druge polovice dvadesetog stoljeća.

Ističući kako je Radojević ostvario niz predstava koje spadaju u vrh produkcije kazališta Gavella, glumac Pero Kvrgić rekao je da je bio originalan i osebujan čovjek koji je tu osebujnost unosio u režiju, a predstave su mu bile pune emocionalnosti i dramatike.

Glumac Duško Valentić prisjetio se Radojevićevih 29 režija i 30 godina života u Gavelli, a redatelj Joško Juvančić svečano je otkrio Radojevićevo brončano poprsje.

Dino Radojević je diplomirao na ljubljanskoj Akademiji za gledališko umetnost (1950). U kazalištu u Kranju radio je do 1953, a godinu dana kasnije postao je redatelj u Zagrebačkom dramskom kazalištu. Bio je i dugogodišnji profesor glume na Akademiji dramske umjetnosti, režirao je i u drugim kazalištima, ali je cijeli svoj umjetnički vijek ostao uz današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella", u kojemu je ostvario niz antologijskih predstava. Svoju prvu predstavu "Vještice iz Salema" Arthura Millera režirao je 1955. na pozornici u Frankopanskoj, a posljednja predstava koju je režirao u tom kazalištu bio je Shakespeareov "San ivanjske noći" 1984. godine.

(Hina) xkt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙