FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Živković u Ljubljani za odvajanje Crne Gore i podjelu Kosova

LJUBLJANA, 8. svibnja (Hina) - Zoran Živković, nekadašnjisrbijanski ministar unutarnjih poslova, a poslije ubojstva premijeraZorana Đinđića i predsjednik vlade, izjavio je u ponedjeljak uLjubljani da će ova godina za Srbiju biti godina raspleta te podržaoideju odvajanja Crne Gore od Srbije i dodao da se zauzima za podjeluKosova.
LJUBLJANA, 8. svibnja (Hina) - Zoran Živković, nekadašnji srbijanski ministar unutarnjih poslova, a poslije ubojstva premijera Zorana Đinđića i predsjednik vlade, izjavio je u ponedjeljak u Ljubljani da će ova godina za Srbiju biti godina raspleta te podržao ideju odvajanja Crne Gore od Srbije i dodao da se zauzima za podjelu Kosova.

"Državna zajednica Srbije i Crne Gore ne može se održati", rekao je Živković na predavanju o stanju u Srbiji koje je održao u ljubljanskom "Centru Europa" u okviru europskog tjedna.

Po njegovom je tumačenju za sadašnju državnu zajednicu Srbije i Crne Gore odvajanje Crne Gore "manje slabo rješenje" od opstanka takvog oblika koje je i ustavom te države bio stvoren kao privremeno rješenje.

Živković je ocijenio da će Srbija i Crna Gora i dalje održavati bliske odnose, te rekao da bi Crna Gora bila samostalna bez rasprave da je nekadašnji premijer Zoran Đinđić još živ.

U vezi s Kosovom Živković je rekao da bi ga bilo potrebno podijeliti jer bi se samo tako došlo do konačnog rješenja.

"Kosovo ne može biti dio Srbije na način kako je to bilo do 1999. godine, a nezavisno Kosovo u sadašnjim granicama ne bi bilo pravedno prema Srbima na Kosovu", rekao je Živković.

Kako prenosi Slovenska agencija STA, on je to argumentirao nasiljem prema Srbima na Kosovu i nakon dolaska međunarodnih snaga.

Živković je rekao da bi svi optuženici Haškog suda morali otići u Haag, ali je vrlo skeptično ocijenio mogućnost vlasti u Srbiji da to provedu.

"Svi koji su vjerovali da će premijer Koštunica ispuniti obećanje dano Olliju Rehnu i Carli del Ponte, ako ga je dao, naivni su", rekao je, ali dodao da se nada da će ga možda u tom pogledu sadašnja vlast možda i iznenaditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙