FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Holbrooke: Srbija mora odlučiti hoće li Kosovo ili EU - mediji

BEOGRAD , 2. svibnja (Hina) - Nekadašnji veleposlanik SAD u UN ijedan od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrookeizjavio je za beogradsku tv postaju B 92 da Srbija mora odlučiti hoćeli Kosovo ili članstvo u Europskoj uniji, prenose u utorak svibeogradski elektronički mediji.
BEOGRAD , 2. svibnja (Hina) - Nekadašnji veleposlanik SAD u UN i jedan od arhitekata Daytonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrooke izjavio je za beogradsku tv postaju B 92 da Srbija mora odlučiti hoće li Kosovo ili članstvo u Europskoj uniji, prenose u utorak svi beogradski elektronički mediji.

Dodajući kako ne može govoriti u ime službenog Washingtona, Holbrooke je rekao da će Srbija krajem godine morati donijeti odluku i od toga će direktno ovisiti da li će nastaviti svoj put ka Europskoj uniji ili ne.

"Vjerujem da Kosovo treba dobiti neovisnost, ali s apsolutnim jamstvima sigurnosti i poštivanja imovine, religijske i kulturne slobode manjina, prije svega Srba. Znam da se moji prijatelji u Srbiji neće složiti sa mnom i znam da će vaši gledatelji biti bijesni na mene što ovo kažem, ali istina je da je Srbija izgubila Kosovo. Izgubila ga je zbog politike Slobodana Miloševića i najbolje je da prepozna tu realnost", izjavio je Holbrooke.

On je rekao da u ovom trenutku ne zna koje institucije na Kosovu mogu jamčiti sigurnost nealbancima na tom prostoru.

"To je vrlo važno pitanje i smatram kako je neophodno prisustvo međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu poslije potpisivanja sporazuma. Točno je da vlasti Kosova nisu u stanju zaštititi Srbe i zbog toga je neophodno stalno prisustvo snaga sigurnosti. Ali, pogledajte primjerice Bosnu i Hercegovinu, tamo su i dalje međunarodne snage, 10 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma i to nikome ne smeta", rekao je Holbrooke.

Prema njegovim riječima, nisu točne spekulacije da će se, zbog akcija u drugim dijelovima svijeta, snage Sjedinjenih Država povući s Kosova. On je istaknuo kako je predsjednik SAD-a George Bush rekao da su Europljani i Amerikanci zajedno došli na Kosovo i da će se zajedno povući s njega.

Dio beogradskih elektoničkih medija prenosi u utorak izjavu ministra obrane Srbije i Crne Gore Zorana Stankovića, koji je najavio moguće obraćanje srbijanskog premijera Vojislava Koštunice 3. svibnja, kako bi javnost obavijestio o svemu glede problema izručivanja odbjeglog haškog optuženika, generala Mladića ICTY-u. Mediji za utorak najavljuju i posjet potpredsjednika vlade Srbije Miroljuba Labusa Bruxellesu, kojom će se prigodom susresti i s povjerenikom za proširenje EU Ollijem Rehnom.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙