FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Optužnica protiv osam pripadnika MUP-a za ratni zločin na Kosovu 1999.

BEOGRAD, 25. travnja 2006. (Hina) - Tužiteljstvo za ratne zločineSrbije podnijelo je u utorak optužnicu protiv osam pripadnika MUP-aSrbije, njegovih posebnih postrojbi i Resora državne sigurnosti, zbogzločina protiv civilnog stanovništva u Suvoj Reci na Kosovu počinjenih1999. godine, u vrijeme intervencije NATO-a protiv SR Jugoslavije.
BEOGRAD, 25. travnja 2006. (Hina) - Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podnijelo je u utorak optužnicu protiv osam pripadnika MUP-a Srbije, njegovih posebnih postrojbi i Resora državne sigurnosti, zbog zločina protiv civilnog stanovništva u Suvoj Reci na Kosovu počinjenih 1999. godine, u vrijeme intervencije NATO-a protiv SR Jugoslavije.

Za ubojstvo 48 članova obitelji Beriša 26. travnja 1999. godine optuženi su Radoslav Mitrović, dosadašnji pomoćnik zapovjednika Žandarmerije MUP-a Srbije, koji je tad bio zapovjednik Niškog odreda Posebnih postrojbi policije i član Štaba za Kosovo i Metohiju, potom Radojko Repanović, bivši zapovjednik policijske postaje Suva Reka, Nenad Jovanović, bivši pomoćnik zapovjednika policijske postaje u Suvoj Reci, Slađan Čukarić, tijekom 1999. policajac u OUP Suva Reka, Milorad Nišavić, bivši pripadnik Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije za područje Prizrena, Miroslav Petković, policajac u OUP-u Suva Reka, Zoran Petković, policajac-rezervist u OUP Suva Reka i Ramiz Papić, u vrijeme sukoba vođa policijske ophodnje u OUP-u Suva Reka.

Među ubijenim članovima obitelji Beriša bilo je šestero djece u dobi od jedne do četiri godine, sedmero djece od sedam do 13 godina, kao i jedna starica od sto godina i trudnica u osmom mjesecu trudnoće.

Tijela ubijenih nađena su 2001. godine u masovnoj grobnici na poligonu MUP-a Srbije u Batajnici kod Beograda, a za taj zločin u Haškom sudu optužen je i policijski general Vlastimir Đorđević, koji je iz Srbije pobjegao potkraj 2000. godine i koji, prema tvrdnjama nekih srbijanskih medija, otad živi u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙