FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 3. obljetnica smrti generala Janka Bobetka

ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - U prigodi obilježavanja trećeobljetnice smrti generala Hrvatske vojske Janka Bobetka (1919.-2003.)večeras je o njem na tribini Hrvatskog slova u Hrvatskoj kulturnojzakladi u Zagrebu prikazan dokumentarni film Miroslava Mikuljana.
ZAGREB, 28. travnja 2006. (Hina) - U prigodi obilježavanja treće obljetnice smrti generala Hrvatske vojske Janka Bobetka (1919.-2003.) večeras je o njem na tribini Hrvatskog slova u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu prikazan dokumentarni film Miroslava Mikuljana.

Redatelj filma Miroslav Mikuljan kroz razgovor s generalom Bobetkom prikazao je životni put, školovanje, odlazak u partizane, časnički rad, taktiku kadrovskoga velikosrpskog preuzimanja JNA, Bobetkov progon nakon pada Hrvatskoga proljeća 1971. i ulogu generala Janka Bobetka u stvaranju Hrvatske vojske i oslobađanju zemlje.

Na tribini, koju su organizirali Hrvatski generalski zbor i Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata Podravke (UBIUDR) iz Koprivnice, o generalu Bobetku govorili su generali Marinko Krešić i Ivan Basarac i predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.

Pavković je ocijenio kako je general Bobetko bio simbol otpora i borbe hrvatskoga naroda za slobodu.

"Nije se pokolebao ni onda kad je Haag protiv njega podignuo optužnicu", kazao je Pavković, koji je iznio mišljenje da je Bobetko "umro kao žrtva svjetske politike i domaćih izdajica".

General Krešić je ocijenio da je Bobetko uz predsjednika Franju Tuđmana i ratnoga ministra obrane Gojka Šuška najzaslužniji za stvaranje Hrvatske vojske, a general Basarac je istaknuo kako su hrabrost, odlučnost i odgovornost za preuzeti posao značajke koje su krasile generala Bobetka.

Janko Bobetko rođen je 10. siječnja 1919. u selu Crnac kod Siska, a umro 29. travnja 2003. u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙