FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirenja uskoro moguća na još osam sudova

ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Postupak mirenja kojim građaniparnične postupke mogu brže i jeftinije riješiti uskoro će biti mogućna osam općinskih sudova, izvijestio je danas pomoćnik ministricepravosuđa Boris Koketi.
ZAGREB, 3. svibnja 2006. (Hina) - Postupak mirenja kojim građani parnične postupke mogu brže i jeftinije riješiti uskoro će biti moguć na osam općinskih sudova, izvijestio je danas pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi.

Riječ je o općinskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Vukovaru, čiji su predsjednici danas u Ministarstvu pravosuđa razgovarali o uvođenju alternativnog rješavanja sporova postupkom mirenja (medijacija).

Za sada građani mogućnost mirenja, odnosno rješavanja parničnih sporova dogovorno uz pomoć miritelja kao treće, neutralne strane, imaju samo u zagrebačkom Trgovačkom sudu. Koketi je rekao kako je cilj da najkasnije do 2008. to bude moguće na svim sudovima.

Riječ je o dobrovoljnom, besplatnom i brzom postupku u kojemu nema dokaznih prijedloga, svjedoka, vještačenja i ostaloga kao u parničnom postupku, a jednom postignuta odluka o mirenju pravomoćna je i na nju nema prava žalbe.

Koketi je ocijenio kako su prvi rezultati na zagrebačkom Trgovačkom sudu ohrabrujući.

Predsjednica tog suda Nevenka Marković kazala je da su suci miritelji od sredine ožujka ove godine, kada je počeo pilot projekt, pogodnim za mirenje odredili 124 predmeta. U 50-ak predmeta stranke su potom pristale na mirenje. U tri predmeta su nakon prvog ročišta stranke odustale, a u sedam su se pomirile istog dana kada je postupak započeo. Po zakonu mirenje može trajati najdulje 60 dana.

Koketi je podsjetio da građani, te prije svega gospodarstvenici sporove mogu rješavati i u postojeća tri centra za mirenje pri gospodarskoj i obrtničkoj komori te udruzi poslodavaca. Napomenuo je i da je mirenje u zapadnoeuropskim zemljama uobičajeni način rješavanja sporova.

Po podacima Hrvatske udruge za mirenje, u Njemačkoj se tako riješi 25 posto, a u SAD-u čak 97 posto sporova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙