FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo potiče alternativne načine rješavanja sudskih sporova

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa najavilo jekampanju kojom želi popularizirati alternativne načine rješavanjasudskih sporova, u prvom redu mirenje i sudske nagodbe, čime bi se,smatraju, ubrzali sudski postupci i rasteretili sudovi.
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa najavilo je kampanju kojom želi popularizirati alternativne načine rješavanja sudskih sporova, u prvom redu mirenje i sudske nagodbe, čime bi se, smatraju, ubrzali sudski postupci i rasteretili sudovi.

"Osim rasterećenja sudova i bržeg rješavanja sporova alternativnim načinima rješavanja sporova povećala bi se i dostupnost pravosuđa građanima", ocijenila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Projekt CARDS 2002 "Podrška učinkovitijem i modernijem radu hrvatskih sudova" uz ministricu su predstavili predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i partneri iz Finske i Europske komisije.

Osim građanima kampanja je namijenjena i pravosudnim dužnosnicima kako bi aktivnije koristili zakonske mogućnosti za rješavanje sporova nagodbom, odnosno da upoznaju i upute stranke na mogućnost mirenja.

"Međutim sama praksa ukazuje da se zakonske mogućnosti ne koriste u dovoljnoj mjeri te da bi se broj sudskih nagodbi i postupaka mirenja mogao povećati", kazala je Lovrin.

Vanraspravno rješavanje sporova, ustvrdila je ministrica, znatno je jeftinije i brže, a njegovim korištenjem potiče se stvaranje tolerantnog okružja i dobrih odnosa među strankama.

Hrvatin podsjeća da se sudska nagodba i mirenje vrlo uspješno koriste u svim zemljama Europske unije. U Finskoj koja je partner na ovoj projektu vrijednom 26 milijuna kuna na taj se način riješi oko 35 posto svih sporova.

Uz kampanju popularizacije i poticanje mirenja pred sudovima Ministarstvo planira poticati organizacije za mirenje te educirati miritelje.

Mirenje se od sredine ožujka ove godine već provodi na zagrebačkom Trgovačkom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙