FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski novinari upozorili na političke pritiske

LJUBLJANA, 2. svibnja (Hina) - Društvo slovenskih novinara objaviloje u utorak, uoči sutrašnjeg svjetskog dana slobode medija, izjavu ukojoj tvrdi da se uvjeti za rad novinara u Sloveniji pogoršavaju i dasu izloženi političkim pritiscima.
LJUBLJANA, 2. svibnja (Hina) - Društvo slovenskih novinara objavilo je u utorak, uoči sutrašnjeg svjetskog dana slobode medija, izjavu u kojoj tvrdi da se uvjeti za rad novinara u Sloveniji pogoršavaju i da su izloženi političkim pritiscima.

"Sloveniju se više ne može ubrajati među države gdje mediji i novinari djeluju nesmetano. Sloboda medija je načeta, a time i temelji demokratskog uređenja u državi", tvrde u novinarskoj organizaciji, dodajući da se u pojedinim medijima izvode političke smjene, da postoje prijetnje otpuštanjem i snižavanjem plaća.

"U pojedinim medijima dolazi do smjena iz političkih razloga, izvode se diskreditacije i prijetnje otpuštanjem", navode u izjavi slovenski novinari, pojašnjavajući da pritisci dolaze iz sfere politike i vlasnika medija, odnosno kapitala.

Iako ne navode konkretne slučajeve, smatra se da se kritike odnose u prvom redu na stanje u ljubljanskom "Delu", gdje je nedavno došlo do većih promjena u upravi i najutjecajnijim uredništvima.

Europska novinarska federacija (EFJ) izrazila je 10. travnja, prilikom svog godišnjeg zasjedanja na Bledu, "zabrinutost" prodorom politike u slovenske medije u zadnjih godinu dana.

Kritike novinara i njihovih udruga odnose se i na zakonske promjene koje su omogućile veći utjecaj vlade na javni radiotelevizijski servis, te promjene upravljačkih i uredničkih ekipa u većini dnevnih novinskih izdanja s političkim utjecajem, u kojima je većinski vlasnik država ili paradržavni fondovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙