FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Novinari tvrde da su žrtve političkih čistki

LJUBLJANA, 12. travnja 2006. (Hina) - Novinari vodećeg slovenskogdnevnog lista "Delo" ocijenili su u srijedu da je njihov list "žrtvapolitičkih čistki" čiji je krajnji cilj "potpuno podređivanje listaaktualnoj političkoj vlasti".
LJUBLJANA, 12. travnja 2006. (Hina) - Novinari vodećeg slovenskog dnevnog lista "Delo" ocijenili su u srijedu da je njihov list "žrtva političkih čistki" čiji je krajnji cilj "potpuno podređivanje lista aktualnoj političkoj vlasti".

Reagirajući na najnovije smjenjivanje jednog od urednika u listu koje je odredio novi glavni urednik Peter Jančič, postavljen od nove uprave mimo volje 95 posto zaposlenih novinara koji su glasovali protiv njegova postavljanja, aktiv zaposlenih novinara u "Delu" navodi da su Jančič i novi direktor "Dela" Danilo Slivnik izvršitelji političke volje aktualne vlasti kojoj nije u interesu modernizacija središnjeg slovenskog dnevno-informativnog lista nego njegovo poslovno i profesionalno osiromašenje.

"Namjera je list potpuno podrediti aktualnoj vlasti, snižavaju se profesionalni standardi. Našli smo se u situaciji koju je teško naći u državama Europske unije", tvrde novinari "Dela".

Na probleme u ispunjavanju profesionalnih standarda u slovenskom novinarstvu krajem prošlog tjedna upozorila je i Europska federacija novinara (EFJ) koja je na Bledu održala godišnju skupštinu.

U izjavi EFJ-a izražena je "duboka zabrinutost upletanjem politike u slovenske medije i slabljenjem socijalnih standarda u novinarstvu", te "drastičnim povećanjem pritiska vlasti na medije". Rečeno je također da vlast "u novinarima vidi svoje glavne političke protivnike".

Upozorenja se odnose na novi zakon o javnoj televiziji i zakon o medijima što ih je donijela koalicijska vlada desnog centra koja, po mišljenju novinarskih udruga, povećava utjecaj politike na kadrovsku i uredničku politiku te smanjuje autonomiju novinara.

Kako je u srijedu javio Slovenski radio, Ministarstvo kulture, autor spomenutih zakona, odbacilo je navode EFJ-a kao neopravdane. Izjava IFJ-a samo je prenijeto mišljenje slovenskog novinarskog društva (DNS) koje ne uživa potporu cijele novinarske profesije u Sloveniji, priopćilo je ministarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙