FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski ministar gospodarstva za mirno rješenje spora oko nuklearke

LJUBLJANA, 29. travnja (Hina) - Slovenija se i dalje zauzima zamirno rješenje spora oko dugovanja Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) zaneisporučenu struju iz nuklearke Krško, izjavio slovenski ministar zagospodarstvo Andrej Vizjak, dodajući da za sada Hrvatska nije pokazalospremnost da se taj spor riješi na miran način.
LJUBLJANA, 29. travnja (Hina) - Slovenija se i dalje zauzima za mirno rješenje spora oko dugovanja Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za neisporučenu struju iz nuklearke Krško, izjavio slovenski ministar za gospodarstvo Andrej Vizjak, dodajući da za sada Hrvatska nije pokazalo spremnost da se taj spor riješi na miran način.

"Slovenija je za mirno rješenje spora i s Hrvatskom postoje stalni susreti na ministarskoj razini, ali na hrvatskoj strani za takvo rješenje za sada nema spremnosti", izjavio je Vizjak za slovensku tiskovnu agenciju STA, komentirajući formiranje arbitražnog vijeća pred Centrom za investicijske sporove u Washingtonu (ICSID) pred kojim bi sada trebao početi pregled dokumentacije koju su u sporu iznijele dvije strane.

Vizjak je također rekao da ICSID koji se bavi investicijskim sporovima "nije prava adresa" za spor oko potraživanja koja je iznio HEP. Kako je ustvrdio Vizjak, ovdje se radi o "sporu dviju država", a ne sporu HEP-a i Slovenije, a Slovenija je Hrvatskoj dala inicijativu da se taj spor riješi na miran način.

HEP je kao suvlasnik u nuklearci Krško lani pokrenuo arbitražni postupak pred ICSID-om "težak" skoro 32 milijuna eura za neisporučenu struju iz nuklearke u vremenu od srpnja 2002. do travnja 2003. godine.

Riječ je o razdoblju od ratifikacije međudržavnog sporazuma o nuklearci kojom su regulirani međusobni odnosi i odgovornosti suvlasnika, te predviđena ponovna isporuka struje HEP-u nakon višegodišnjeg zastoja, pa do stvarne obnove isporuka struje iz nuklearke koja je na slovenskom teritoriju.

Kako pišu slovenski mediji, pozivajući se na mišljenja ovdašnjih dužnosnika, arbitraža na ICSD-u mogla bi potrajati od godinu i pol do dvije godine dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙