FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Glavni tajnik VE poziva na suživot naroda

BEOGRAD, 6. travnja 2006. (Hina) - Narodi koji žive u Srbiji iCrnoj Gori (SCG), bez obzira na ishod pregovora o statusu Kosova ireferenduma o državnom statusu Crne Gore, morat će živjeti zajedno ijedni pokraj drugih, izjavio je u četvrtak u Beogradu glavni tajnikVijeća Europe Terry Davis.
BEOGRAD, 6. travnja 2006. (Hina) - Narodi koji žive u Srbiji i Crnoj Gori (SCG), bez obzira na ishod pregovora o statusu Kosova i referenduma o državnom statusu Crne Gore, morat će živjeti zajedno i jedni pokraj drugih, izjavio je u četvrtak u Beogradu glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis.

Obraćajući se u zastupnicima Skupštine Državne zajednice Srbije i Crne Gore u povodu treće obljetnice prijema te zemlje u Vijeće Europe, Davis je kazao da je SCG na "vrlo važnoj prekretnici", na kojoj "u cijelosti i bez odgode" treba ispuniti svoje obveze prema Haškom sudu.

"Riječ je prije svega o trenutku izbora između dobre vladavine i statusa quo, između modernog društva i nacionalističkih samoobmana, između stvarnosti i mitova, između nove budućnosti i reciklirane prošlosti", kazao je Davis i dodao da Vijeće Europe, iako nema vodeću ulogu u pregovorima o Kosovu ili referendumu u Crnoj Gori, pažljivo prati razvoj događaja. On je naglasio da su od statusa važniji standardi i način na koji će biti donesena odluka o zajedničkom životu ili razdvajanju.

"To ne znači da dajemo prednost nekom od rješenja u vezi referenduma u Crnoj Gori ili ishoda pregovora o Kosovu", naglasio je Davis dodajući da je mjesto SCG u Europi.

Tijekom Davisova govora u Skupštini SCG, zastupnici Srpske radikalne stranke bili su odjeveni u majice s likom svojeg lidera Vojislava Šešelja i podigli su transparente s natpisom na engleskom jeziku "Suradnja s Haškim tribunalom?" i "Šešelj - predsudski postupak tri godine". To isto su učinili i prilikom nedavnog posjeta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Glavni tajnik VE u Beogradu se u četvrtak sastao i s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, te ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, a u petak će u Podgorici razgovarati s najvišim crnogorskim dužnosnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙