FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomski institut: BDP ove godine 4,5 posto

ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) -
ZAGREB, 2. svibnja 2006. (Hina) -

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) procjenjuje da bi rast BDP-a u ovoj godini mogao iznositi 4,5 posto, a bit će potaknut ubrzanjem rasta osobne potrošnje, bržim rastom ukupnog izvoza od ukupnog uvoza te daljnjim jačanjem investicija.

Istodobno, uslijed snažnog rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, ali i rasta cijena komunalnih dobara i usluga, koji su pod kontrolom državnih i lokalnih vlasti, za 2006. godinu se predviđa ubrzanje inflacije na 3,5 posto, navodi se u publikaciji Croatian Economic Outlook Quarterly EIZ-a.

Analitičari Ekonomskog instituta očekuju nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada, iako, napominju, postoji opasnost da rastući inflacijski pritisci umanje realne učinke rasta plaća.

Po njihovim predviđanjima, deficit tekućeg računa platne bilance zadržat će se na razini od preko 6 posto BDP-a zbog relativno snažnog uvoza.

Za 2006. godinu predviđaju postupno usporavanje rasta kreditne aktivnosti bankarskog sektora, kao posljedice mjera HNB-a da zaustavi snažnu kreditnu ekspanziju koja potpomaže zabrinjavajuće generiranje vanjskog duga.

Rast BDP-a u 2005. po stopi od 4,3 posto nadmašio je očekivanja, a odražava pozitivne trendove u velikom broju sektora - industriji, građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu.

Veliki doprinos rastu, ističe se, dao je snažan porast investicija, koje su samo u posljednjem tromjesečju 2005. zabilježile godišnji rast od 9,9 posto.

Pozitivna kretanja, koja su se nastavila početkom tekuće godine, sudeći barem prema kretanju građevinske aktivnosti, temelj su za procjenu rasta investicija od 7 posto u 2006.

Usporavanje osobne potrošnje, opaženo u 2005., trebalo bi pak biti zaustavljeno, te se očekuje njeno jačanje i rast od 3,8 posto potaknut prvenstveno bržim rastom plaća u poslovnom sektoru.

Pozitivna ukupna gospodarska kretanja utjecala su na smanjenje broja nezaposlenih osoba kojih je u ožujku 2006. bilo 311 tisuća, što je 5-postotni pad na međugodišnjoj razini. Zaposlenost je u prošloj godini povećana za 0,8 posto.

Fiskalna pozicija je poboljšana prije svega zbog rasta prihoda proračuna koji se mogu povezati s ubrzavanjem ukupne gospodarske aktivnosti.

Prošlogodišnji rast izvoza roba i usluga bio je veći od rasta uvoza roba i usluga. Industrijska proizvodnja povećana je za 5,1 posto.

Analitičari Ekonomskog instituta, u vezi prognoza za 2006., prepoznaju značajne rizike za ostvarenje projiciranih kretanja.

Uspješan proces pregovora o ulasku u EU mogao bi ubrzati rast iznad prognozirane stope zbog jačanja izvoza roba i usluga te većeg priljeva inozemnih investicija. Na unutarnjem planu postoji neizvjesnost u pogledu ostvarenja ambiciozno zacrtanog proračuna za 2006, kao i odlučnosti Vlade u provođenju nepopularnih strukturnih reformi.

Vezano uz nadolazeću turističku sezonu, napominju kako ranija iskustva pokazuju kako bi Svjetsko nogometno prvenstvo moglo odvratiti turiste od putovanja u Hrvatsku, barem u lipnju ove godine.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙