FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF za 2006. predviđa svjetski gospodarski rast od 4,9 posto

ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - MMF za 2006. predviđa svjetskigospodarski rast od 4,9 posto
ZAGREB, 20. travnja 2006. (Hina) - MMF za 2006. predviđa svjetski gospodarski rast od 4,9 posto

HINA - Financijski servis

Svjetsko gospodarstvo će u 2006. ubrzati svoj rast unatoč suočavanju s prirodnim katastrofama i rastu cijena nafte, predvidio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).

Svjetsko gospodarstvo je poraslo 4,8 posto bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini, a projekcije su da će rasti 4,9 posto u ovoj godini, naveo je MMF u svojim najnovijim Svjetskim gospodarskim izgledima objavljenima u srijedu.

U svojim prethodnim prognozama, u rujnu prošle godine, MMF je procijenio kako će svjetska ekonomija ostvariti rast od 4,3 posto u 2005. kao i u 2006. godini.

MMF je objavio kako se gospodarski rast konačno širi iz Sjedinjenih Država i na druge dijelove industrijaliziranog svijeta o čemu svjedoči pojačani rast u Japanu te znaci oporavka u zemljama zone eura.

Unatoč razornom potresu i tsunamiju koji su pogodili azijske zemlje krajem 2004., te uraganu Katrina koji je opustošio američku obalu Meksičkog zaljeva, globalna ekonomija je nastavila rast nadilazeći očekivanja, rekao je MMF.

MMF, međutim, upozorava da za gospodarski rast i dalje ostaju rizici, a posebice su to nastavak rasta cijena nafte te moguće izbijanje pandemije ptičje gripe.

Jedan od najvećih rizika je mogućnost da cijene nafte porastu i sa sadašnje visoke razine od oko 71 dolar za barel zabilježenih u SAD-u što bi navelo potrošače i tvrtke na štednju, a time i usporilo gospodarski rast.

Ekonomski izgledi za iduću godinu za sada su ipak dobri. MMF prognozira da će globalno gospodarstvo rasti 4,7 posto u 2007.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙