FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Frankfurter Rundschau: Gospodarsko čudo u Hrvatskoj izostalo

BERLIN, 20. travnja 2006. (Hina) - Tiražni nadregionalni dnevnik"Frankfurter Rundschau" objavio je u četvrtak članak pod nazivom"Gospodarsko čudo je izostalo" u kojem se na vrlo kritički načinopisuje trenutačna gospodarska situacija u Hrvatskoj.
BERLIN, 20. travnja 2006. (Hina) - Tiražni nadregionalni dnevnik "Frankfurter Rundschau" objavio je u četvrtak članak pod nazivom "Gospodarsko čudo je izostalo" u kojem se na vrlo kritički način opisuje trenutačna gospodarska situacija u Hrvatskoj.

"Gospodarskom čudu koje se spominjalo nakon rata nema ni traga ni glasa. Europska unija financira važne infrastrukturne projekte, poduzeća iz Italije, Slovenije i Austrije crpe najveći dio kupovne moći. Sve u svemu kad se sve zbroji gospodarski razvitak Hrvatske jedna je neuspješna priča", piše novinar Frankfurter Rundschaua i dobar poznavatelj prilika u jugoistočnoj Europi Norbert Mappes - Niedek.

Autor nadalje smatra da je Hrvatska učinila grešku prodajući najvažnije banke strancima.

"Nove vlasnike banaka ne zanima razvoj lokalnog gospodarstva, odbija kreditno pomoći lokalno srednje poduzetništvo te umjesto toga ušteđevine ulaže u globalne fondove".

Nakon neuspješnog procesa privatizacije koji je, kako piše Mappes - Niedek, okončan kriminalnim procesima, Hrvatska sve nade polaže u turizam. No niti tu stvari ne stoje najbolje jer "pune plaže i zastarjeli hotelski kompleksi odbijaju kako investicije tako i goste s dubljim džepom", smatra autor i dodaje da Hrvatska nije dosegla razinu luksuznog turističkog odredišta.

Pritom su, kako nadalje piše autor, Hrvati ponosni na to da će uskoro u ovu zemlji za potrebe turizma početi dovoditi gastarbajtere a zaboravljaju činjenicu da u zemlji vlada nezaposlenost od 17 posto.

Kao jednu od kočnice gospodarskom razvoju, Mappes - Niedek spominje i nacionalnu valutu kunu koja je usprkos činjenici da su Hrvati na nju vrlo ponosni, u dobroj mjeri precijenjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙