FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blage korekcije dobitaka na američkim burzama

NEW YORK, 4. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Razočaravajući podatak oaktivnostima u američkoj industriji te slaba prodaja General Motorsa uponedjeljak su na američkim burzama rezultirali blagim korekcijamaranijih dobitaka dionica.
NEW YORK, 4. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Razočaravajući podatak o aktivnostima u američkoj industriji te slaba prodaja General Motorsa u ponedjeljak su na američkim burzama rezultirali blagim korekcijama ranijih dobitaka dionica.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,3 posto, na 11.145 bodova. Tehnološki Nasdaq međutim spustio se 0,13 posto na 2.337 bodova.

Cijene dionica tijekom jutra nastavile su redati dobitke prvog dana u novome tromjesečju, potaknute aktivnostima spajanja, uključujući i Alcatelov prijedlog o preuzimanju Lucent Technologiesa za 13,4 milijarde dolara.

"Na otvaranju tržišta bilo je nešto uzbuđenja, no kasnije je ojačala zabrinutost oko toga hoće li zaista gospodarstvo biti dovoljno snažno da cijene dionica nastave rasti. Koliko još dugo Fed može dizati kamatne stope a da se gospodarski rast nastavi", upitao je Chip Hanlon, predsjednik Delta Global Advisorsa.

Razočaranje ulagača izazvao je podatak američkog Instituta za upravljanje nabavom o padu indeksa američkih proizvodnih aktivnosti ispod očekivanja ekonomista. To je potaknulo raspravu hoće li američka središnja banka sada zaustaviti kampanju podizanja kamatnih stopa te o tome pokazuje li američko gospodarstvo znakove usporavanja rasta.

Nadalje, General Motors izvijestio je o padu prodaje vozila na američkom tržištu u ožujku za 14,6 posto, što je korigiralo cijene njegovih dionica za 5,3 posto.

Ipak, ulagači su optimistični oko izgleda za rastom zarada velikih diversificiranih kompanija, poput proizvođača građevinske opreme Caterpillara te 3M-a, kojima su cijene dionica porasle za više od dva posto.

Na europskim burzama vlada groznica spajanja i preuzimanja. Londonski Ftse indeks porastao je jedan posto, na 6.024 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,9 posto na vrijednosti, završivši trgovanje također na 6.024 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙