FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jeftinija nafta i izjave iz Feda potaknule kupovine američkih dionica

NEW YORK, 5. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Korekcija cijena nafte isignal iz američke središnje banke Fed da je ciklus zaoštravanjamonetarne politike gotovo pri kraju u utorak je na američkim burzamapotaknuo ulagače na kupovine blue-chip dionica.
NEW YORK, 5. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Korekcija cijena nafte i signal iz američke središnje banke Fed da je ciklus zaoštravanja monetarne politike gotovo pri kraju u utorak je na američkim burzama potaknuo ulagače na kupovine blue-chip dionica.

Njujorški Dow Jones indeks tako je porastao 0,5 posto, na 11.204 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,4 posto, na 2.345 bodova.

Predsjednik podružnice Feda u Richmondu Jeffrey Lacker u utorak je izjavio da je američko gospodarstvo blizu uravnoteženoga rasta, što bi moglo značiti da su kamatne stope dosegnule neutralnu razinu. Ulagači su i izjave predsjednika Feda iz Dallasa Richarda Fishera o inflaciji interpretirali kao blag stav prema daljnjem podizanju kamatnih stopa.

To je potaknulo kupovine dionica financijskih institucija, senzitivnih na izmjene kamatnih stopa, budući im se poboljšavaju izgledi za zaradu. Dionice Citigroupa i JPMorgan Chasea ojačale su za otprilike 1,6 posto nakon što su analitičari Merrill Lyncha podigli svoje procjene zarada u prvom ovogodišnjem tromjesečju za banke.

Dionica industrijskog konglomerata 3M također je bila među značajnijim dobitnicama, ojačavši 1,5 posto, budući je iz kompanije objavljeno da bi mogla prodati svoje poslovanje s lijekovima.

Barel sirove nafte pojeftinio je u utorak za jedan posto uslijed procjena da su američke zalihe goriva uvećane u odnosu na prošli tjedan. To je ublažilo strahove ulagača oko negativnog učinka visokih troškova energenata na korporativne zarade.

"Kombinacija pada cijena nafte, iako blagog, te prilično pozitivnih izjava Fedovih dužnosnika navodi na zaključak da bi Fed mogao podignuti kamatne stope još u svibnju i zatim zaustaviti svoju kampanju zaoštravanja monetarne politike", rekao je Hugh Johnson, iz Johnson Illington Advisorsa.

Na europskim burzama cijene dionica oslabile su uslijed pada cijena dionica energetskih kompanija te opreza ulagača uoči početka sezone izvješćivanja o korporativnim zaradama u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Londonski Ftse indeks spustio se 0,3 posto, na 6.005 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 posto, na 6.014 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙