FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen izbor iz djela Zvonimira Majdaka "Frajerski nokturno"

ZAGREB, 29. ožujka 2006. (Hina) - Knjiga izbora iz djela ZvonimiraMajdaka "Frajerski nokturno", koju je za biblioteku Biseri hrvatskeknjiževnosti nakladnika Mozaik knjige priredio Božidar Petračpredstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.
ZAGREB, 29. ožujka 2006. (Hina) - Knjiga izbora iz djela Zvonimira Majdaka "Frajerski nokturno", koju je za biblioteku Biseri hrvatske književnosti nakladnika Mozaik knjige priredio Božidar Petrač predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

O knjizi su govorili urednica biblioteke Đurđa Mačković, priređivač Božidar Petrač, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Krešimir Nemec i autor.

Dijelove iz Majdakovih proza i poezije čitao je dramski umjetnik Dubravko Sidor.

Mačković je napomenula da su u biblioteci Biseri hrvatske književnosti zastupljeni suvremeni književnici. Ustvrdila je kako će knjiga "Frajerski nokturno" biti prijelomna za recepciju Majdakova djela.

"Kako god pristupili Majdaku iskrsnut će zajednička točka, koja će se u poeziji, prozi, drami i romanu moći prepoznati", istaknuo je Petrač dodavši kako on piše vrlo lako i pristupačno. "Majdak je ozbiljan pisac i djelo mu nije olaka zabava", rekao je.

Petrač smatra kako ništa što kritika ističe kod današnjeg naraštaja književnika nema što već ne bi postojalo kod Majdaka. "Kroz njegov opus pulsira vrijeme 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih godina", rekao je.

"Majdak je pisac izrazito urbane kulture", napomenuo je Nemec dodavši kako je prvi koji se uklopio trendove medijske kulture.

"Promotor je proze u trapericama čije je središnji lik gradski frajer", ocijenio je dodavši kako je u književnost uveo sleng kao autentični medij mladih gradskih frajera. Napomenuo je kako je Majdak među prvima u nas shvatio logiku tržišta i mode.

U knjigu "Frajerski nokturno" (670 str.) uvršteni su romani "Kužiš, stari moj", "Kćerka" i "Starac", pripovijesti "Djevojka kojoj se izgubio trag", "Grešne sestre Metzger, "Jedna noć", "U podrumu", "Suosjećanje u prolazu", "Tatek II", "Tenis i janjetina", "Ruska kneginjica iz Zagreba" i "Bijeg iz Križevaca" te izbor iz poezije među kojima je i pjesma "Frajerski nokturno".

Predgovor knjizi napisao je priređivač Božidar Petrač.

Zvonimir Majdak (1938.) piše poeziju, televizijske i radio drame, feljtone, kritike, putopisnu prozu, a objavio je više romana i zbirka pripovjetka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙