FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U sklopu Dana hrvatskog jezika predstavljena "Gramatika hrvatskog jezika"

ZAGREB, 28. ožujka 2006. (Hina) - U sklopu tradicionalnih Danahrvatskog jezika Matice hrvatske, danas je u Matici predstavljena"Gramatika hrvatskog jezika" Josipa Silića i Ive Pranjkovića.
ZAGREB, 28. ožujka 2006. (Hina) - U sklopu tradicionalnih Dana hrvatskog jezika Matice hrvatske, danas je u Matici predstavljena "Gramatika hrvatskog jezika" Josipa Silića i Ive Pranjkovića.

Gramatika hrvatskog jezika koju je Školska knjiga objavila krajem prošle godine na 422 stranice donosi suvremeni i novi pristup u koncepciji i metodologiji opisa hrvatskog standardnog jezika, rekla je recenzentica Bernardina Petrović.

Ističući kako je već tradicionalno gramatika rijetko "omiljeno štivo" čitatelju, ona je rekla kako su autori Silić i Pranjković unijeli novine te se odmakli od tradicionalnog pristupa.

Gramatika je podijeljena u četiri cjeline: fonologija, morfologija, sintaksa, koja je ujedno i najopsežnija, te opis funkcionalnih stilova hrvatskog standardnog jezika.

Govoreći o sintaksi i funkcionalnim stilovima u Silić-Pranjkovićevoj Gramatici, recenzentica Lana Hudeček je rekla kako cjelina o sintaksi donosi niz novina. Tako se nepromjenjive riječi ne obrađuju više unutar morfologije već unutar sintakse, što je koncepcijski pozitivan pomak. Također, sintaksa, koja se do sada zadržavala na razini rečenice otvara se prema tekstu, rekla je Hudeček.

Dani Matice hrvatske organiziraju se već desetak godina, u znak sjećanja na donošenje Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙