FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chavez obećao Nikaragvi jeftiniju naftu i podržao Ortegu za predsjednika te države

CARACAS, 26. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Predsjednik Venecuele HugoChavez u utorak je obećao jeftiniju naftu za Nikaragvu te je podržaobivšeg vođu Sindinista Daniela Ortegu koji se kandidirao zanikaragvanskog predsjednika, a posebno njegovu kampanju s ciljem'pariranja' američkom utjecaju u regiji.
CARACAS, 26. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Predsjednik Venecuele Hugo Chavez u utorak je obećao jeftiniju naftu za Nikaragvu te je podržao bivšeg vođu Sindinista Daniela Ortegu koji se kandidirao za nikaragvanskog predsjednika, a posebno njegovu kampanju s ciljem 'pariranja' američkom utjecaju u regiji.

Ortega, čija se sandinistička vlada uz potporu Kube u 1980-ima borila s pobunjenicima koje su financirale SAD, kandidirao se za predsjednika Nikaragve na izborima najavljenima za studeni, a Washington je pozvao birače u Nikaragvi da mu ne daju svoj glas.

"Svi znaju da bih volio vidjeti Daniela Ortegu kao predsjednika Nikaragve. Je li to upletanje. Ne, nije. Neka me optuže za upletanje", izjavio je Chavez tijekom susreta s Ortegom u Caracasu.

Venecuela se u utorak suglasila da će pokrenuti zajednički projekt sa skupinom nikaragvanskih gradonačelnika i lokalnih političara u cilju opskrbe naftom po povlaštenim uvjetima, a kao alterantiva američkim trgovinskim ponudama u Latinskoj Americi.

Washington optužuje Chaveza da koristi naftna bogatstva Venecuele kako bi osigurao politički utjecaj među latinskoameričkim susjedima, te kako bi potkopao demokratske vlasti u tim državama, dok Chavez te optužbe odbacuje kao propagandu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙