FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chavez najavio transkontinentalni južnoamerički plinovod

ZAGREB/ASUNCION, 20. travnja 2006. (Hina) - Venezuelanski predsjednikHugo Chavez pozvao je u srijedu svoje kolege po dužnosti da podrženjegov projekt izgradnje golemog plinovoda koji će povezati cijelijužnoamerički kontinent a na koji će se priključiti plinovod što gakane sagraditi predsjednici Bolivije, Paragvaja i Urugvaja.
ZAGREB/ASUNCION, 20. travnja 2006. (Hina) - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez pozvao je u srijedu svoje kolege po dužnosti da podrže njegov projekt izgradnje golemog plinovoda koji će povezati cijeli južnoamerički kontinent a na koji će se priključiti plinovod što ga kane sagraditi predsjednici Bolivije, Paragvaja i Urugvaja.

Chavez je s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom, urugvajskim Tabareom Vazquezom i paragvajskim Nicanorom Duarteom održao "plinski summit" u Asuncionu, prijestolnici Paragvaja gdje je razmatran projekt transkontinentalnog plinovoda i gradnja manjeg plinovoda kojim bi se bolivijski plin dopremao u Paragvaj i Urugvaj, javlja Associated press.

"Neki kažu da je to ludost, no nije tako. Dovoljno je pogledati plinovode koji kreću iz Rusije i prelaze cijelu Europu", rekao je Chavez novinarima.

Morales, Vazquez i Duarte dogovorili su izradu studije o izvodivosti za plinovod dug 6.000 kilometara koji bi s južnobolivijskih ležišta dopremao prirodni plin Paragvaju i Urugvaju.

Chavez je podržao prijedlog trojice kolega obećavši integrirati njihov plinovod u svoj "južnoamerički megaplinovod" koji bi povezivao sedam zemalja: Argentinu, Brazil, Čile, Kolumbiju, Ekvador, Peru i Venezuelu.

Tradicionalni kritičar Sjedinjenih Država, predsjednik Venezuele, velike izvoznice nafte, izjavio je da bi njegova zemlja zapalila vlastita naftna polja u slučaju američkog napada.

"Stvarni korijen" sukoba Venezuele i SAD-a su nafta i plin, rekao je Chavez i dodao da bi Venezuelanci u slučaju američkog napada učinili "isto što i Iračani. Ne bismo imali alternative do uništiti vlastita naftna polja, ali im ne bismo dali da nam uzmu naftu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙