FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar Kitarović s afganistanskim predsjednikom i ministrima

KABUL, 20. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslovai europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi uslužbenom posjetu Afganistanu, u četvrtak se u Kabulu susrela sa šefomafganistanske diplomacije Abudullahom Abdullahom i ministricom zaženska prava Massoudom Jalal, a primio ju je i predsjednik državeHamid Karzai.
KABUL, 20. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Afganistanu, u četvrtak se u Kabulu susrela sa šefom afganistanske diplomacije Abudullahom Abdullahom i ministricom za ženska prava Massoudom Jalal, a primio ju je i predsjednik države Hamid Karzai.

Na sastancima s predsjednikom Karzaijem i ministrom vanjskih poslovba Abdullahom izražena je želja za jačanjem i produbljivanjem bilateralnih odnosa na političkom i na gospodarskom planu a ministrica Grabar Kiratović naznačila je i mogućnost otvaranja hrvatskog diplomatskog predštavništva u Kabulu, konzulata ili veleposlanstva.

Ministrica je svojim afganistanskim domaćinima čestitala na postignućima u procesu političke tranzicije i izgradnje nacionalne ekonomije, na temelju tzv. Bonnskih sporazuma. Također ih je izvijestila o doprinosu Hrvatske međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF-a u civilnoj i vojnoj komponenti i planu da se kontingent hrvatskih pripadnika misije poveća s 50 na 150 vojnika.

"Želimo pokazati potporu Afganistanu u izgradnji institucija, političkoj reformi i demokratizaciji, gospodarskom jačanju i stvaranju uvjeta sigurnosti. Hrvatska efektivno tome pridonosi u sastavu ISAF-a", kazala je novinarima Grabar Kitarović.

Naglasila kako su afganistanski dužnosnici i čelnici ISAF-a na današnjim sastancima kazali da pripadnici hrvatskog kontingenta "rade iznimno dobar posao te da su vrlo sposobni i profesionalni".

Svojim angažmanom u Afganistanu i u drugih 10 mirovnih misija UN-a RH se profilira kao aktivan čimbenik stabilnosti u jugoistočnoj Europi i na međunarodnom planu, kazala je.

Premijeru Karzaiju, ministrica je prenijela pozdrave predsjednika Stjepana Mesića i najavu da će posjetiti Afganistan u tijeku ove godine.

S predsjednikom i šefom diplomacije Grabar Kitarović je razgovarala i o mogućnosti angažiranja hrvatskih tvrtki u Afganistanu, primjerice Ine na istraživanju nafte i plina, a Končara u proizvodnji i prijenosu električne energije, te o drugim vidovima gospodarske i trgovinske suradnje.

Na sastancima je bilo riječi o političkoj i sigurnosnoj situaciji u regiji, te o negativnim utjecajima krize u Iraku i Iranu na daljnje stabiliziranja stanja u poslijeratnoj obnovi Afganistana.

Ministrica je danas posjetila i jednu osnovnu školu u Kabulu, u kojoj oko 400 djece pohađa nastavu u teškim uvjetima, s učionicama smještenim u poluruševnoj zgradi bez vrata i prozora, i ispod priručnih šatora u dvorištu zgrade. Hrvatsko izaslanstvo, pogođeno uvjetima u kojima se školuju afganistasnka djeca, podijelilo im je prigodne poklone i manju novčanu donaciju te obećalo daljnju konkretniju pomoć.

S ministricom za ženska prava, pedijatricom Massoudom Jalal, hrvatska je ministrica razgovarala o teškom položaju žena u Afganistanu, borbi za njihova ljudska i zakonska prava, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju, zapošljavanju i uključivanju u društvo.

Ministrica Grabar Kitarović obišla je i pripadnike hrvatskog kontigenta ISAF-a u bazi Warehouse, 10 km od središta Kabula, gdje je izvršila smotru počasnog stroja, podijelila poklone hrvatskim vojnicima i zadržala se s njima u srdačnom druženju, zajedno s članovima izaslanstva.

Ministrica Grabar Kiratović u petak će se, prije povratka u Hrvatsku preko Katara, prijepodne u Kabulu sastati s posebnim predstavnikom EU u Afganistanu Francescom Vendrellom i američkim generalom Karlom Eikenberryjem, zapovjednikom Komande kombiniranih snaga (CFC).

Izvještava: Damir Hainski

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙