FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CMF: Grabar-Kitarović održala nekoliko bilateralnih susreta

ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak uZagrebu na marginama Crans Montana Foruma niz bilateralnih susreta,priopćeno je iz MVPEI-a.
ZAGREB, 6. travnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak u Zagrebu na marginama Crans Montana Foruma niz bilateralnih susreta, priopćeno je iz MVPEI-a.

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se sa zamjenicom predsjednika makedonske vlade Radmilom Šekerinskom, priopćeno je. U razgovoru su razmijenjena mišljenja o napretku Hrvatske i Makedonije prema Europskoj uniji, o pretpristupnim programima Europske unije - PHARE, ISPA i SAPARD, o pregovaračkoj strukturi RH za pregovore o pristupanju Europskoj uniji, te o predstojećim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Čestitajući RH na napretku koji je ostvarila u ispunjavanju svih uvjeta za punopravno članstvo u EU, te njezinom dinamikom i kvalitetom pregovora, Šekerinska je predložila razmjenu iskustava u korištenju pretpristupnih programa, u izradi odgovarajućih strategija te pripremi projektnih prijedloga. Grabar-Kitarović je podržala taj prijedlog suradnje s ciljem prenošenja iskustava i daljnjeg jačanja bilateralne suradnje, navodi se u priopćenju.

Na marginama Crans Montana Foruma Grabar-Kitarović se sastala i s Jaroslawom Pietrasom, donedavnim državnim tajnikom za europske integracije, a sadašnjim državnim tajnikom u ministarstvu financija Poljske, kojom prilikom je izrazila zahvalu Poljskoj na potpori koju pruža RH u procesu pristupanja Europskoj uniji i NATO-u. Obostrano je izraženo zadovoljstvo razvojem odnosa između dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja. S hrvatske strane izražen je interes za iskustva u procesu usklađivanja s NATO standardima, priopćeno je iz MVPEI-a.

Grabar-Kitarović sastala se u četvrtak s nizozemskim ministrom za europske poslove Atzom Nicolaijem. Tijekom razgovora ministrica je izrazila odlučnost RH u ispunjavanju kriterija za punopravno članstvo u EU te je upoznala Nicolaia s tijekom procesa pristupnih pregovora. Ministar Nicolai potvrdio je kako će nizozemska vlada ostati privržena svim preuzetim obvezama te da ne podržava drugi oblik članstva osim punopravnog. Iznio je stajalište nizozemske vlade da treba biti odlučan u oba smjera - i u ispunjenju kriterija za punopravno članstvo od strane država kandidatkinja i u privrženosti ispunjenju preuzetih obveza od strane Europske unije.

Ministrica je također primila predstavnike Stalnog odbora za vanjske i europske poslove Zastupničkog doma Malte kojom prilikom je razgovarala s predstavnicima odbora o pitanjima od zajedničkog interesa. Grabar-Kitarović je izrazila zahvalnost za potporu Malte u procesu pregovora Hrvatske s Europskom unijom. U razgovoru su potvrđeni dobri i prijateljski bilateralni odnosi između dvije zemlje te izražen obostran interes za produbljenje suradnje osobito u području gospodarstva i kulture, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙