FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na putu za Kabul Grabar Kitarović se nepredviđeno zadržala u Kataru

DOHA, Katar, 19. travnja 2006. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo predvođenoministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom GrabarKitarović, u srijedu je putujući u službeni posjet Afganistanu naišlona nepredviđene teškoće s organizacijom leta kod presjedanja u Kataru,pa je polazak američkim vojnim zrakoplovom iz Dohe za Kabul odgođen zavečeras u ponoć po lokalnom vremenu (23:00 CET).
DOHA, Katar, 19. travnja 2006. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, u srijedu je putujući u službeni posjet Afganistanu naišlo na nepredviđene teškoće s organizacijom leta kod presjedanja u Kataru, pa je polazak američkim vojnim zrakoplovom iz Dohe za Kabul odgođen za večeras u ponoć po lokalnom vremenu (23:00 CET).

Zbog problema u koordinaciji katarskih vlasti i američke vojske, zrakoplov hrvatske Vlade s izaslanstvom je umjesto u američku bazu El-Udeid odlukom kontrole leta upućen u obližnji međunarodni aerodrom u Dohi u ranim poslijepodnevnim satima.

Nakon duljih pregovora s nadležnima, koje je svojom intervencijom okončao pomoćnik šefa katarske diplomacije Ali Al Hadžvi, članovi hrvatskog izaslanstva prebačeni su u sat vožnje udaljenu američku zračnu bazu od kuda su trebali poletjeti za Kabul.

No, zbog kvara na motorima transportnog zrakoplova Hercules 130 C let za Kabul odgođen je za večeras u ponoć. Zrakoplov s hrvatskim izaslanstvom trebao bi u četvrtak rano ujutro sletjeti u američku vojnu bazu Bagram iz koje će biti organiziran njihov cestovni prijevoz za Kabul.

Za danas predviđeni sastanci ministrice Grabar Kitarović s zapovjednikom međunarodne mirovne misije ISAF-a Maurom Del Vecchiom i posebnim predstavnikom glavnog tajnika UN-a Tomom Koeningsom odgođeni su. Susret i druženje s pripadnicima VII. smjene hrvatskog kontingenta ISAF-a u logoru Warehause u Kabulu prebačen je za četvrtak poslijepodne.

Ministricu Grabar Kitarović i članove izaslanstva sutra će primiti afganistanski predsjednik Hamid Karzai a sastat će se i sa šefom afganistanske diplomacije Abdulahom Abdulahom.

Programom posjeta predviđen je i susret s visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu Hikmetom Cetinom i posjet ženskoj školi u Kabulu.

U hrvatskom izaslanstvu u posjetu Afganistanu nalaze se i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg te pomoćnik ministrice Pjer Šimunović.

Hrvatski kontingent, koji čine 50 pripadnika voda Vojne policije i policijskih savjetnika, sudjeluje u misiji ISAF-a već dulje od tri godine, od 28. veljače 2003. Pripadnici hrvatskog kontingenta borave u misiji po šest mjeseci, a njihove su zadaće vezane uz osiguravanje pripadnika ISAF-a, ophodnje Kabulom, suradnju s lokalnom policijom i ostale vojno-policijske zadaće.

Za svoj rad i profesionalnost hrvatski pripadnici ISAF-a do sada su dobili najviše ocjene zapovjedništva mirovnih snaga i afganistanskih vlasti.

Hrvatska je odlučila pojačati svoju nazočnost u misiji ISAF-a koju vodi NATO i u 2006. utrostručiti kontigent svojih vojnika. Vodu vojne policije pridružit će se još jedna satnija kopnene vojske.

Trenutno u misiji ISAF-a ima oko 9.500 vojnika iz 36 zemalja - svih članica NATO-a, zemalja Partnerstva za mir, uključujući Hrvatsku, i Novog Zelanda.

Do kraja godine snage NATO-a bi trebale porasti na 21.000 vojnika i planiraju se razmjestiti po cijelom Afganistanu.

Izvještava Damir Hainski

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙