FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 19. travnja

ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za srijedu, 19. travnja.
ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 19. travnja.

ZAGREB/KABUL- Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović putuje u srijedu u trodnevni službeni posjet Afganistanu tijekom kojeg će se sastati s najvišim dužnosnicima afganistanske vlade i međunarodne mirovne misije ISAF, predstavnicima NATO-a, EU-a i UN-a u Kabulu te obići pripadnike hrvatskog kontigenta ISAF-a. Posjet ministrice Grabar-Kitarović Afganistanu započet će u srijedu popodne susretom sa zapovjednikom ISAF-a, talijanskim generalom Maurom del Vecchiom u zapovjedništvu ISAF-a Kabulu. Prvog dana boravka hrvatska ministrica susrest će se i s posebnim predstavnikom glavnog tajnika UN-a Tomom Koeningsom i zapovjednikom Međunarodne mulitnacionalne brigade ISAF-a generalom Neikom Nenovim u logoru ''Warehouse'', unutar kojeg svoj zasebni kamp ima i hrvatski kontigent mirovne misije. Ministrica Grabar-Kitarović obići će nakon toga pripadnike VII. smjene 50-članog hrvatskog kontigenta ISAF-a u Afganistanu. U četvrtak će Grabar-Kitarović o bilateralnim odnosima Hrvatske i Afganistana razgovarati s ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom, a u predsjedničkoj palači primit će je i afganistanski predsjednik Hamid Karzai. Programom posjeta predviđen je i susret s visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu Hikmetom Cetinom i posjet ženskoj školi u Kabulu.

LJUBLJANA - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac boravi u Ljubljani gdje će se u Hali Tivoli susresti s sa svojim slovenskim kolegom Milanom Zverom. U okviru posjeta ekipe dvaju ministarstava odigrat će košarkašku utakmicu. U sastavu ekipe MZOŠ-a, uz ministra Primorca, u košarkaškoj utakmici sudjelovat će i Franjo Arapović, saborski zastupnik, mr. sc. Krešimir Rašan, pomoćnik ministra, Danira Bilić, Petar Grašo te 3 učenice i 3 učenika iz hrvatskih osnovnih škola. Za ekipu MŠŠ-a, uz ministra Zvera, igrat će i Nuša Krvina, profesorica tjelesnog odgoja, Janez Mežan, generalni direktor Uprave za šport, Oton Račečič, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Slovenije i ravnatelj Osnovne škole Majde Vrhovnik te 3 učenice i 3 učenika iz slovenskih osnovnih škola.

LJUBLJANA - Ljubljanska studentska organizacija najavila je održavanje javne manifestacije na Kongresnom trgu na kojoj će vladu ponovno pozvati da uvaži zahtjeve koje su prošlog mjeseca u 13 točaka uputili premijeru Janezu Janši. Manifestacija "crna srijeda", na kojoj očekuju nekoliko tisuća sudionika, zadnje je upozorenje vladi na slab položaj studenata koji će se pogoršati reformama koje planira vlada. Studente posebno brinu najave o uvođenju visokih školarina na sveučilištu, a traže i besplatni javni prijevoz, te ukidanje nedavno uvedenog poreza na rad preko studentskog servisa, povećanje broja stipendija i gradnju novih studentskih domova. Studente je podržala i najveća sindikalna središnjica u državi, Savez samostalnih sindikata (ZSSS).

SEATTLE - Kineski predsjednik Hu Jintao boravi u svom prvom posjetu SAD-u otkako je prije tri godine preuzeo dužnost. Tijekom četverodnevnog posjeta Amerikanci očekuju od Hua pozitivne geste za ublažavanje trgovinskih napetosti između dviju zemalja, kao i razlika glede Irana. Američki će dužnosnici na čelu s predsjednikom Georgeom Bushom kineskog predsjednika pokušati uvjeriti u nužnost da ojača nacionalnu valutu juan i tako ublaži trgovinski debalans na štetu SAD. U programu posjeta predviđeni su i Huovi susreti s čelnicima najvećih američkih korporacija, pa je najavljen njegov posjet Microsoftu i razgovor s Billom Gatesom, a trebao bi obići i sjedište Boeinga.

BAGDAD - Očekuje se nastavak suđenja Sadamu Huseinu za zločine protiv čovječnosti pred Visokim kaznenim sudom u Bagdadu. Sadam Husein i sedmorica suoptuženih bivših visokih dužnosnika njegova režima optuženi su za ubojstvo 148 šijita, muškaraca i tinejdžera, nakon što je 1982. u mjestu Dudžailu pokušan atentat na Sadama, tadašnjega iračkog predsjednika.

KAIRO - Francuski predsjednik Jacques Chirac sastat će se sa svojim egipatskim kolegom Hosnijem Mubarakom.

VATIKAN - Prva godišnjica izbora pape Benedikta XVI.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Denis Lugarić

Prije podne: Sonja Djerasimović

Poslije podne: Darko Vlahović

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: ** 385 1 4808 645

Fax: ** 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙