FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolinda Grabar-Kitarović otputovala u Afganistan

ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u srijeduujutro u trodnevni službeni posjet Afganistanu tijekom kojeg će sesastati s najvišim dužnosnicima afganistanske vlade i međunarodnemirovne misije ISAF, predstavnicima NATO-a, EU-a i UN-a u Kabulu teobići pripadnike hrvatskog kontigenta ISAF-a.
ZAGREB, 19. travnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u srijedu ujutro u trodnevni službeni posjet Afganistanu tijekom kojeg će se sastati s najvišim dužnosnicima afganistanske vlade i međunarodne mirovne misije ISAF, predstavnicima NATO-a, EU-a i UN-a u Kabulu te obići pripadnike hrvatskog kontigenta ISAF-a.

Posjet ministrice Grabar-Kitarović Afganistanu, do kojeg dolazi nakon višestrukog odgađanja, započet će u srijedu poslijepodne susretom sa zapovjednikom ISAF-a, talijanskim generalom Maurom del Vecchiom u zapovjedništvu ISAF-a Kabulu.

Prvog dana boravka hrvatska ministrica susrest će se i s posebnim predstavnikom glavnog tajnika UN-a Tomom Koeningsom i zapovjednikom Međunarodne mulitnacionalne brigade ISAF-a generalom Neikom Nenovim u logoru ''Warehouse'', unutar kojeg svoj zasebni kamp ima i hrvatski kontigent mirovne misije.

Ministrica Grabar-Kitarović obići će nakon toga pripadnike VII. smjene 50-članog hrvatskog kontigenta ISAF-a u Afganistanu.

U četvrtak će Grabar-Kitarović razgovarati s ministrom vanjskih poslova Abdulahom Abdulahom, a u predsjedničkoj palači primit će je i afganistanski predsjednik Hamid Karzai.

Programom posjeta predviđen je i susret s visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu Hikmetom Cetinom i posjet ženskoj školi u Kabulu.

Prije povrataka u Hrvatsku u petak, ministrica Grabar-Kitarović u Kabulu će razgovarati i s afganistanskom ministricom za ženska pitanja Masudom Džalal i posebnim predstavnikom EU Francescom Vendrellom.

U hrvatskom izaslanstvu u posjetu Afganistanu, borave i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg te pomoćnik ministrice Pjer Šimunović.

Hrvatski kontigent, koji čine 50 pripadnika voda Vojne policije i policijskih savjetnika, sudjeluje u misiji ISAF-a već dulje od tri godine, od 28. veljače 2003. Pripadnici hrvatskog kontigenta borave u misiji po šest mjeseci, a njihove su zadaće vezane uz osiguravanje pripadnika ISAF-a, ophodnje Kabulom, suradnju s lokalnom policijom i ostale vojno-policijske zadaće.

Za svoj rad i profesionalnost hrvatski pripadnici ISAF-a do sada su dobili najviše ocjene zapovjedništva mirovnih snaga i afganistanskih vlasti.

Hrvatska je odlučila pojačati svoju nazočnost u misiji ISAF-a koju vodi NATO i u 2006. utrostručiti kontigent svojih vojnika. Vodu vojne policije pridružit će se još jedna satnija kopnene vojske.

Trenutno u misiji ISAF-a ima oko 9.500 vojnika iz 36 zemalja - svih članica NATO-a, zemalja Partnerstva za mir, uključujući Hrvatsku, i Novog Zelanda.

Do kraja godine snage NATO-a bi trebale porasti na 21.000 vojnika i planiraju se razmjestiti po cijelom Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙