FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar Kitarović počela razgovore u Kabulu

KabuluKABUL, 20. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslovai europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović doputovala je učetvrtak ujutro u Kabul u dvodnevni službeni posjet Afganistanu, gdjese odmah po dolasku sastala sa zapovjednikom međunarodnih mirovnihsnaga ISAF-a generalom Maurom del Vecchiom i visokim civilnimpredstavnikom NATO-a Hikmetom Cetinom.
KABUL, 20. travnja 2006. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović doputovala je u četvrtak ujutro u Kabul u dvodnevni službeni posjet Afganistanu, gdje se odmah po dolasku sastala sa zapovjednikom međunarodnih mirovnih snaga ISAF-a generalom Maurom del Vecchiom i visokim civilnim predstavnikom NATO-a Hikmetom Cetinom.

Na sastancima hrvatske ministrice s dvojicom ključnih međunarodnih dužnosnika u Afganistanu bilo je riječi o provođenju mirovne operacije ISAF-a pod vodstvom NATO-a i mandatom UN-A, u kojoj sudjeluje 36 zemalja NATO-a i Partnerstva za mir, među njima i Hrvatska.

U operaciji je trenutačno angažirano oko 9.500 vojnika koji nadziru oko 50 posto teritorija Afganistana. Planira se da sredinom godine broj vojnika naraste na 15 tisuća zbog širenja ISAF-a na jug zemlje te do kraja 2006. na 21 tisuću vojnika razmještenih na cijelom teritoriju zemlje.

General Del Vecchio kazao je kako plan širenja ISAF-a predstavlja veliki sigurnosni izazov za snage NATO-a koje su u posljednje vrijeme izložene sve većem broju napada afganistanskih talibana i pripadnika al-Qaide, posebno u područjima uz granicu s Pakistanom.

Ministrica Grabar Kitarović svojim je sugovornicima najavila povećanje hrvatskog kontingenta ISAF-a sa sadašnjih 50 na 150 vojnika, te daljnji doprinos Hrvatske u političkim reformama i izgradnji institucija u Afganistanu.

General Del Vecchio i predstavnik NATO-a Cetin izrekli su najviše ocjene za dosadašnji angažman hrvatskih snaga u mirovnoj operaciji i pozdravili najavljeno utrostručenje njihovog broja.

"Jako sam zadovoljan s hrvatskim vojnicima. To su vrlo pametni vojnici koji su uvijek spremni za djelovanje", ocijenio je zapovjednik ISAF-a.

Bivši turski premijer Cetin ocjenjuje da jačanje hrvatskog angažmana u ISAF-u može ubrzati put Hrvatske do članstva u NATO-u.

"Siguran sam da je Hrvatska na vrhu popisa za NATO a njezin angažman u Afganistanu znači podršku i osiguravanje punopravnog članstva", kazao je Cetin novinarima nakon sastanka.

Ističući kako su i NATO i afganistanske vlasti zahvalne Hrvatskoj za doprinos ISAF-u kazao je kako bi Hrvatska trebala preuzeti vođenje jednog Pokrajinskog tima za obnovu, (PRT), civilno-vojne formacije sa oko 120 do 250 pripadnika koja čini temelj strategije NATO-vog djelovanja izvan Kabula, primarnom zadaćom pomoći u uspostavi lokalnih vlasti.

Hrvatska trenutno u misiji ISAF-a ima angažiranih 65 vojnih policajaca, diplomata i lječničkog osoblja.

Ministrica Grabar Kitarović danas će se sastati s afganistanskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Abdullahom, primit će je predsjednik države Hamid Karzai, posjetit će jednu afganistansku osnovnu školu, a poslijepodne će obići pripadnike hrvatskog kontingenta ISAF-a u bazi Warehause, desetak kilometara od Kabula.

Izvještava Damir Hainski

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙