FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Situacija u Nigeriji podigla cijene nafte iznad 66 dolara po barelu

LONDON, 5. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su usrijedu porasle iznad razine od 66 dolara po barelu nakon što suteškoće pri obnovi proizvodnje u Nigeriji i strahovanja od nestašicebenzina u SAD-u nadjačali utjecaj rasta zaliha sirove nafte.
LONDON, 5. travnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su u srijedu porasle iznad razine od 66 dolara po barelu nakon što su teškoće pri obnovi proizvodnje u Nigeriji i strahovanja od nestašice benzina u SAD-u nadjačali utjecaj rasta zaliha sirove nafte.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 12 centi na 66,28 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel poskupio 25 centi na 66,64 dolara.

"U toku je bitka između prekomjerne opskrbljenosti tržišta, rasta zaliha i geopolitičkih rizika", objasnio je Michael Lewis iz Deutsche Bank.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte za 1,1 milijun barela dok bi se zalihe benzina i destilata trebale smanjiti za po 1,6 milijuna barela.

Predsjednik OPEC-a, nigerijski ministar za naftu Edmund Daukoru izjavio je da su tržišta dobro opskrbljena sirovom naftom dok bi opskrba benzinom mogla biti prenapregnuta uskim grlima u rafinerijama, posebno uoči početka sezone vožnje u SAD-u.

"OPEC može ponuditi više nafte bude li se to od njega tražilo. No, ako prerađivači ne mogu preraditi naftu koju mi izbacimo na tržište, beskorisno je od OPEC-a tražiti da poveća proizvodnju", kazao je Daukoru novinarima na rubu afričke konferencije o energetici, održane u Alžiru.

Opskrba iz Nigerije, osmog po veličini izvoznika nafte u svijetu, smanjena je za više od 500 tisuća barela dnevno uslijed gotovo dvomjesečnih napada militanata na naftnu strukturu.

Izvori u industriji objavili su u srijedu da Royal Dutch Shell i ostale kompanije ne namjeravaju vratiti radnike na napuštena naftna polja u Nigeriji sve dok ne bude postignuto primirje s militantima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙